Spahn: Njemačka će pojačati nadzor nove varijante koronavirusa

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da će zdravstvena služba pojačati nadzor nove varijante koronavirusa, u jeku briga da bi mutirani virus mogao da se širi brže i izaziva teže obolijevanje.

Spahn je kazao novinarima u Berlinu da je naredio njemačkim laboratorijama da analiziraju genom od pet do deset  posto pozitivnih uzoraka ukoliko broj zaraženih počne da opada.

Istaknuo je da Britanija, u kojoj je mnogo zaraznija varijanta virusa prvi put uočena u prošloj godini, ima veoma rigoroznu nadzornu mrežu.

Njemački zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi moglo doći do naglog rasta broja zaraženih virusom koji je primijećen u Britaniji i u Irskoj u posljednjim sedmicama.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti saopćila je u ponedjeljak da je zabilježen 7.141 slučaj novozaraženih i 214 preminulih u proteklih 24 sata, iako su brojke prijavljene tokom vikenda često nekompletne, prenosi AP.

Vijesti

Pobjeda juniora i poraz kadeta Gradine u duelima sa Slobodom

U okviru redovnog kola lige mladih RKS Tuzla omladinci Gradine gostovali su u Tuzli kod svojih vršnjaka iz Slobode te zabilježili polovičan učinak. Kadeti...

U BiH 295 novozaraženih, preminulo 48 osoba

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 295 novozaražena osoba koronavirusom od 2.993 obrađenih testova, a prijavljeno je 48 preminulih koji...

Obustava nastave u školama u TK u četvrtak i petak zbog Bajrama

U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona u kojima je više od polovine radnika podnijelo zahtjev za plaćeno odsustvo za 14. maj,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave