11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Studenti tuzlanskog Univerziteta zaprijetili protestima!

Mjere koje su donesene kako bi se spriječilo širenje korona virusa  su definitivno promijenile našu svakodnevnicu.

Nastava u svim oblicima obrazovanja prebačena je na online platforme, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli uskraćeni su za obavljanje praktične nastave posljednju godinu.

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli na osnovu iskazanog zahtjeva i apela studenata i Studentskog vijeća Medicus nedavno je uputio zahtjev Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, Ministarstvu zdravstva TK, UKC-u Tuzla, Kriznom štabu TK, rektorici Univerziteta i dekanesi Fakulteta, za iznalaženje rješenja ovog problema.

“Prije nismo dobijali nikakav odgovor i oni nisu smatrali da to treba da se smatra kao problem i da to nije problem. Sad smo ponovo uputili zahtjev sa jednom direktnom rečenicom, a to je da ćemo napraviti proteste studenata prvog dana ljetnog semestra”-rekao je Noris Sakić, predsjednik Skupštine Studentskog parlamenta UNTZ-a.

Sa druge strane, iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla naglašavaju da je najveći  problem bio u tome što UKC nema dovoljno prostornog kapaciteta kako bi se kovid bolnice mogle odvojiti od prostora koji bi bio namijenjen za studente. Posebno su istakli kako su prema uputama Kriznog štaba morali više od 30 posto kapaciteta pripremiti za kovid pacijente.

Direktor UKC-a Tuzla, prof.dr. Vahid Jusufović ističe kako će izvršiti analizu i  vidjeti kakve korake mogu poduzeti da se nastava odnosno praktični dio nastave  i da studenti mogu boraviti u prostorijama UKC-a, a da do sada to praktično nije bilo moguće iz opravdanih razloga.

Studenti su ustrajni u tome da budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Predstavnici Studentskog parlamenta navode da će, ukoliko ne bude rješenja ovog problema na narednim sjednicima Kriznog štaba TK, početkom marta, svi studenti izaći na ulice.

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe