Studija u SAD-u pokazala da Pfizerova vakcina djeluje protiv mutacije novih sojeva korone

0

Prema laboratorijskoj studiji provedenoj u SAD-u, čini se da Pfizerova vakcina protiv koronavirusa djeluje protiv ključne mutacije visokoprenosivih varijanti otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Nezavisna studija koju su proveli Pfizer i naučnici s Medicinskog univerziteta u Teksasu pokazala je da je vakcina efikasna u neutralizaciji virusa s takozvanom mutacijom N501Y proteina. Ova mutacija bi mogla biti odgovorna za veću prenosivost, a postojala je zabrinutost da bi virus mogao izbjeći neutralizaciju antitijela koju izaziva vakcina, rekao je Phil Dormitzer, jedan od najboljih Pfizerovih naučnika.

Studija je provedena na krvi koja je uzeta od ljudi koji su primili vakcinu. Nalazi su ograničeni jer se još uvijek razmatra puni skup mutacija pronađenih u bilo kojoj od novih varijanti virusa.

Dormitzer je kazao da je ohrabrujuće to što se vakcina čini efikasnom protiv ove mutacije, kao i kod 15 drugih mutacija protiv kojih je ranije testirana.

“Dakle, sada smo testirali 16 različitih mutacija, a nijedna od njih nije imali značajniji utjecaj. To su dobre vijesti. No ne znači da će sa 17. biti isto tako”, rekao je Dormitzer, piše Reuters.

Istraživači planiraju izvršiti slična istraživanja kako bi utvrdili da li je vakcina efikasna i protiv drugih mutacija i nadaju se da će rezultate imati za nekoliko sedmica.

Naučnici su ranije izrazili zabrinutost da postojeće vakcine neće biti adekvatna zaštita protiv novih verzija virusa, posebno one koja se pojavila u Južnoj Africi. Simon Clarke, vanredni profesor za ćelijsku mikorobiologiju na Univerzitetu u Readingu, rekao je ove sedmice da varijanta koja je pronađena u Južnoj Africi ima brojne dodatne mutacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime