15.8 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Ukrajinski ambasador zatražio hitno izuzimanje ikone i zajednički rad stručnjaka na procjeni

Ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič, koji je jutros boravio u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, pred šeficu bh. diplomatije Biseru Turković iznio je niz zamolbi u vezi s ikonom koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal, saznaje Klix.ba.Naime, ambasador Kirilič je, kako saznajemo, insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Taj zahtjev će ponoviti i na sastanku s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, koji će se također održati danas u Sarajevu.

Ambasador Kirilič je obavijestio ministricu Turković da nadležna tijela Ukrajine nisu izdavala dozvole za izvoz ikona sličnih onoj koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ukrajina je ponovo zatražila od bh. institucija dokumente koji bi mogli pružiti uvid i dokaz u sticanje prava vlasništva trenutnog “posjednika” (Milorada Dodika op.a.)

Ono što je također novo jeste da je Ukrajina spremna odmah poslati stručnjake u BiH s ciljem zajedničkog istraživanja porijekla i vrijednosti ikone.

To su spremni učiniti zajedno sa stručnjacima iz BiH, što također predstavlja jedan od zahtjeva.

(Klix)

Vijesti

Uhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Nakon što je rije sedam dana SIPA uhapsila Behudina Husića, on je danas pušten iz pritvora. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića...

Fokus SAD i EU na BiH, krajem septembra s liderima, traže rješenja za Izborni zakon

Nastojanja međunarodne zajednice, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije da domaći politički predstavnici intenziviraju dijalog u cilju postizanja dogovora oko izbornoga zakonodavstva, bit...

Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva Skuša fileti u suncokretovom ulju 125g. Proizvod porijeklom iz Maroka je datuma...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe