Ukrajinski ambasador zatražio hitno izuzimanje ikone i zajednički rad stručnjaka na procjeni

Ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič, koji je jutros boravio u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH, pred šeficu bh. diplomatije Biseru Turković iznio je niz zamolbi u vezi s ikonom koja je izazvala međunarodni diplomatski skandal, saznaje Klix.ba.Naime, ambasador Kirilič je, kako saznajemo, insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Taj zahtjev će ponoviti i na sastanku s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, koji će se također održati danas u Sarajevu.

Ambasador Kirilič je obavijestio ministricu Turković da nadležna tijela Ukrajine nisu izdavala dozvole za izvoz ikona sličnih onoj koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ukrajina je ponovo zatražila od bh. institucija dokumente koji bi mogli pružiti uvid i dokaz u sticanje prava vlasništva trenutnog “posjednika” (Milorada Dodika op.a.)

Ono što je također novo jeste da je Ukrajina spremna odmah poslati stručnjake u BiH s ciljem zajedničkog istraživanja porijekla i vrijednosti ikone.

To su spremni učiniti zajedno sa stručnjacima iz BiH, što također predstavlja jedan od zahtjeva.

(Klix)

Vijesti

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave