25.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

WHO: Trudnice ne bi trebale da prime “Moderninu” vakcinu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nova uputstva u vezi sa vakcinom kompanije “Moderna” protiv kovida 19, uključujući savjet trudnicama da ne bi trebale da se vakcinišu ukoliko rizik od zaraze nije veliki.

Strateška savjetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju (SAGE) izdala je danas niz preporuka za vakcinu “Moderne”, savjetujući trudnice da ne primaju vakcinu osim ako su zdravstveni radnici ili spadaju u grupu ljudi koji su posebno izloženi zarazi.

“Iako je veći rizik od zaraze zbog trudnoće, trenutno se ne preporučuje upotreba ove vakcine kod trudnica”, ističe se u preporukama.

Direktor SZO za pitanja imunizacije Kejt O'Brajen izjavila je da su neophodna klinička ispitivanja dejstva vakcine kod trudnica.

U izvještaju grupe naglašeno je da vakcina treba da se upotrijebi u dvije doze sa razmakom od 28 dana, uz mogućnost produžavanja tog intervala do 42 dana ukoliko je to potrebno, prenosi “Raša tudej”.

Grupa napominje da je potrebno da se vakcina primi u ustanovama gdje su odmah dostupne terapije u slučaju alergijske reakcije.

Stručnjaci su prije nekoliko sedmica objavili i preporuke u vezi sa vakcinom proizvođača “Fajzer” i “Biontek”.


(Vijesti.ba)

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe