18.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Za Veliku Britaniju od danas počinje nova era, Brexit je zvanično postao stvarnost

Nakon što je sat sinoć otkucao ponoć i svijet ušao u novu 2021. godinu, postalo je i zvanično, Velika Britanija više nije član jedinstvenog tržišta Evropske unije.

Dugi i teški pregovori koji su trajali više od četiri godine, okončani su u posljednjim danima decembra, a sa 1. januarom 2021. godine, sve što je potpisano između Velike Britanije i Evropske unije zvanično je stupilo na snagu.

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson, izjavio je kako sada kada je konačno okončan proces izlaska, Velika Britanija ima slobodu.

“U 2021. godini, imat ćemo slobodu u svojim rukama i mogućnost da uradimo mnoge stvari drugačije i bolje u odnosu na dosadašnji period”, rekao je Johnson.

Pregovarač u ime Velike Britanije, David Frost, oglasio se na društvenim mrežama i rekao kako je Velika Britanija sada ponovo nezavisna država.

“Britanija je ponovno postala nezvisna država. Sjajna budućnost je ispred nas i napokon možemo napraviti bolju državu za sve njene građane”, rekao je Frost.

Za razliku od Johnsona i drugih engleskih zvaničnika, Brexit nije naišao na odobravanje u Škotskoj, a škotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je simboličnu poruku na društvenim mrežama u ponoć.

“Evropo, Škotska će se vratiti brzo”, napisala je Sturgeon.

Prema novim pravilima i ugovorima koji su stupili na snagu 1. januara 2021. godine, proizvođači iz Velike Britanije imat će bescarinski pristup unutrašnjem tržištu EU, što znači da neće biti poreza na uvoz robe koja prelazi između Britanije i EU. Pored toga, roba će se puno više kontrolirati na granicama Britanije i EU što podrazumijeva i mnogo više papirologije i čekanja na granicama.

Građani Velike Britanije koji žele ostati u Evropskoj unije više od 90 dana u bilo kojem periodu sada će za taj period morati imati odobrenu vizu. Nakon izlaska iz EU, Velika Britanija je izgubila i pristup podacima mnogih zajedničkih evropskih institucija kao što su Europol i Eurojust. Također, Boris Johnson, premijer Velike Britanije, najavio je izlazak te zemlje iz evropskog studentskog programa razmjene Erasmus.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe