Zapadni Balkan jedan od šest Bidenovih prioriteta

Među vanjskopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskom razgovoru predsjednika SAD-a Josepha Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, dvoje državnika istaklo je prioritetne teme, među kojima su Afganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan, na kojem je aktuelno pitanje rješavanje odnosa i postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Tanjug.

“Predsjednik Joseph Biden razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijevši joj svoju želju da prodube odnose dvije zemlje.”

“Izrazio je namjeru da revitalizira transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen-temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrijednosti”, piše u saopćenju Bijele kuće.

Također su se saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promjena, borbi protiv COVID-19 i unapređenju zdravstvene zaštite, kao i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navedeno je u saopćenju.

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,930FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave