Zastupnički dom FBiH usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita u “švicarcima”

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM i zaključak da prilikom izrade prijedloga zakona sve primjedbe, prijedlozi i sugestije moraju biti uzete u obzir.Predlagač zakona, zastupnik Hasan Muratović, rekao je da se ovim zakonom rješavaju najteži slučajevi korisnika kredita koji do danas nisu mogli riješiti taj problem.

“Mnogi vraćaju više od decenije samo kamate, a stanovi su im pod hipotekom”, naveo je Muratović i dodao da bi Parlament trebao konačno da riješi ovaj problem.

On je napomenuo da se ovaj problem odnosi na 6.000 građana, a da se potreba za donošenjem ovog zakona vidi po broju tužbi i presuda u korist korisnika kredita.

Predsjednik udruženja “Švicarac” Kemal Duraković rekao je da će ovaj zakon, ako bude usvojen, pomoći mnogim građanima, jer ljudi ostaju bez svojih nekretnina.

Obraćajući se poslanicima, predsjednik Uprave Adiko banke Sanela Pašić rekla je da ovaj zakon ne treba usvojiti i da nije istina da 6.000 građana ima ovaj problem.

Ona je navela da su ostala 162 korisnika kredita u francima, a da su ostali konvertovali ili vraćaju kredit u ratama koje im odgovaraju.

Pašić tvrdi da ne postoji nijedna pravosnažna odluka suda u korist korisnika kredita.

“Ako podignete ruku za ovaj zakon, vjerovatno ćete zaviti u crno više od 6.000 ljudi”, rekla je Pašić.

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,930FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave