18.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Znate li šta je zimski bluz i kako ga pobijediti?

Nesigurni ste, neraspoloženi ne ustaje vam se iz kreveta. Vjerovatno imate zimski bluz. Međutim ne trebate se brinuti, lako ga je pobijediti.

Zimska depresija svake godine zahvata trećinu stanovnika sjeverne Europe, a prisutna je i u drugim područjima – njen najjači oblik je “zimski bluz”, koji traje nekoliko dana. Ljekari ovu vrstu depresije nazivaju sezonski afektivni poremećaj, čiji je uzrok, prema mišljenju stručnjaka, nedostatak sunčeve svjetlosti.

Ako vas muči zimski bluz: neraspoloženi ste, nemate volje, ni energije – možete pomoći sebi vrlo jednostavno. Izađite napolje. Boravak na suncu od 20 minuta, tvrde naučnici, ima nevjerovatan utjecaj na raspoloženje.

Baš kao bejbi bluz, postoji i zimski bluz. Da, to je baš onaj osjećaj bezvoljnosti i neraspoloženja koji nas obuzme u ove tmurne dane. U Americi, ovaj osjećaj je klasifikovan kao zvaničan poremećaj raspoloženja. Zašto nas tuga obuzima zimi? Naučno objašnjenje je jednostavno: ne izlažemo se dovoljno suncu.

Zašto je sunčanje tokom zime toliko važno?

Šta je tako magično u sunčevoj svjetlosti? Istraživanja su pokazala da neurotransmiter, serotonin, koji je direktno odgovoran za naše dobro raspoloženje, zavisi od izlaganja suncu.

S proljeća i ljeti, kada ima puno sunčanih dana, nivo serotonina nam je prirodno visok. Zimi i sa kasne jeseni, on opada. Zato je sunčanje tokom zime izuzetno važno.

azra.ba

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe