27 godina otkako nije s nama Zaim Imamović: Doajen i legenda sevdaha

Na današnji dan, prije 27 godina, 2. februara 1994. godine, oprostili smo se od jednog od naših najvećih sevdalija Zaima Imamovića, sjajnog interpretatora, kompozitora, tekstopisca i čovjeka dobrog srca. Njegove izvedbe sevdalinki slušali smo, a i danas slušamo s divljenjem, osjećajući neki poseban mir i relaksaciju kojima nas razgaljuje Zaimov milozvučni i umilni glas. Bio je magični virtuoz i tumač sevdalinke, bh. tradicionalne lirske pjesme, koju je i komponirao. Zbog njegove osobnosti, plemenitosti i pjevačkog umijeća voljeli su ga i cijenili mnogi, a naročito oni koji su učili o sevdahu i sevdalinkama od njega, poput, također, bh. doajena sevdaha: Safeta Isovića, Zehre Deović, Himze Polovine, Zore Dubljević, Bebe Selimović…

Od aprila 1945. godine, kada je počeo raditi kao vokalni solist Radio Sarajeva, odmah je zasjeo na prijestolje, kao kralj sevdaha, a i dan-dana njegove vrsne interpretacije osvajaju i pune emocijama svakog ko ih posluša.

Zaimov muzički talent naslijedili su njegovi sin i unuk. Sin Nedžad, je, nažalost, preminuo u novembru prošle godine, a svojevremeno je Zaim s njim snimao i duetske pjesme. Unuk Damir Imamović jedan je od najboljih mladih interpretatora i kompozitora modernih zvukova sevdalinke, a mnogi su saglasni da i likom i glasom podsjeća na svog legendarnog dedu.

Tekst za pjesmu „Evo ovu rumen ružu“ napisao je naš pjesnik Safvet-beg Bašagić, a Zaim je svojom maestralnom izvedbom postavio u sami vrh najljepših sevdalinki svih vremena.

Vijesti

Stay Connected

21,566FansLike
2,652FollowersFollow
17,200SubscribersSubscribe

Zadnje objave