15.8 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

BiH i Francuska nastavljaju saradnju u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ambasadorica Republike Francuske Christine Toudic danas su u Sarajevu potpisali Tehnički sporazum između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske o saradnji u borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima.

Sporazum će omogućiti nastavak saradnje koju su započele specijalizovane službe, unaprijediti razmjenu informacija o ilegalnoj trgovini oružjem i jačanje tehničkih kapaciteta nadležnih organa u Bosni i Hercegovini u oblasti kriminalističke tehnike i forenzike.

Opredjeljenje Bosne i Hercegovine i Francuske je da zajednički rade na suzbijanju ovih krivičnih dijela, posebno zbog uloge koju ilegalna trgovina ima u razvoju međunarodnog terorizma i transnacionalnog organizovanog kriminala.

Ministar Cikotić je ovakav vid saradnje ocijenio obostrano korisnom, navodeći da će svako otkrivanje ilegalnog oružja ili mreže krijumčara, biti zajednički doprinos borbi protiv globalnih prijetnji, ali i povećanja opće sigurnosti građana.  

Ambasadorica Toudicje istakla da potpisivanje ovog novog sporazuma svjedoči o posvećenosti Francuske bilateralnim i regionalnim aktivnostima za sprečavanje i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima.

“U tom pogledu, Bosna i Hercegovina je važan partner Francuske. On je i dokaz zajedničkog nastojanja Bosne i Hercegovine i Francuske da ojačaju policijsku saradnju, a posebno operativnu, u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koji ugrožava sigurnost obje države, pa čak i cijele Evrope”, kazala je Toudic.

Predviđeno je uspostavljanje stalne kriminalističko-obavještajne mreže čija glavna misija je prevencija i borba protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem. Poseban fokus će biti na prikupljanju informacija o kriminalnim grupama, identifikovanje počinitelja i pomagača u ilegalnoj trgovini oružjem, provođenje zajedničkih operativnih akcija, oduzimanje oružja, kao i otkrivanje imovine stečene ovim nelegalnim aktivnostima.                                

Vijesti

Uhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Nakon što je rije sedam dana SIPA uhapsila Behudina Husića, on je danas pušten iz pritvora. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića...

Fokus SAD i EU na BiH, krajem septembra s liderima, traže rješenja za Izborni zakon

Nastojanja međunarodne zajednice, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije da domaći politički predstavnici intenziviraju dijalog u cilju postizanja dogovora oko izbornoga zakonodavstva, bit...

Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva Skuša fileti u suncokretovom ulju 125g. Proizvod porijeklom iz Maroka je datuma...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe