Čerkez: Omogućene posjete staračkim domovima, razmatraće se vraćanje publike na stadione

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez kazao je da se na današnjoj sjednici razgovarali o trenutnom setu mjera te potezima za narednih 14 dana. Podsjetio je da je nova praksa da krizni štab mjere predlaže Vladi FBiH, a zatim vlada usvaja mjere.”Ono što je novo jeste da ćemo dozvoliti posjete staračkim domovima. To smo odlučili na način da će starački domovi pripremiti plan posjeta i tako ćemo nakon duže vremena omogućiti korisnicima domova posjete. To je vrlo važno i za porodice i osobe koje borave u domovima“, kazao je.

Čerkez je zatim poručio da kantoni mogu donositi restriktivne mjere, ali one ne mogu biti drugačije nego su u ostatku FBiH.

“Moramo imati harmonizaciju mjera jer u ovoj krizi svi zavisimo jedni od drugih”, dodao je.

Na sjednici Kriznog štaba se razgovaralo i o vraćanju publike na fudbalske stadione.

“Mi smo jesenas bili spremni dati saglasnost da se igra liga, no tada RS nije bila spremna na tu mjeru, pa je izostalo vraćanje publike. U narednih 15 dana ćemo učiniti sve, obaviti razgovore s kolegama iz RS-a i Nogometnog saveza BiH i ako bude epidemiološka situacija adekvatna, razmišljat ćemo i toj mjeri. Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki“, kazao je.

Čerkez je upozorio na kršenje mjera što vodi ka povećanju broja zaraženih.

“Malo su nas zavarali brojevi koji su bili u padu. Vidimo veliki broj osoba koji se ne pridržava mjera. Sve inspekcije i MUP-ovi moraju reagovati i moramo maksimalno u narednom vremenu biti oprezni da ne bi došli u situaciju da kada nam dođe lijepo vrijeme moramo sjediti u kućama“, poručio je te podsjetio na rizik jer stanovnici susjednih zemalja.

Što se tiče vakcina kazao je da je FBiH platila nabavku putem COVAX-a i da se krenulo u direktnu nabavku i da svi rade na tome da cjepiva dođu što prije zbog svih stanovnika BiH.

“Nabavka vakcina je u domenu države”, poručio je.

(Klix)

Vijesti

Stay Connected

21,566FansLike
2,676FollowersFollow
17,300SubscribersSubscribe

Zadnje objave