13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Čerkez: Omogućene posjete staračkim domovima, razmatraće se vraćanje publike na stadione

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez kazao je da se na današnjoj sjednici razgovarali o trenutnom setu mjera te potezima za narednih 14 dana. Podsjetio je da je nova praksa da krizni štab mjere predlaže Vladi FBiH, a zatim vlada usvaja mjere.”Ono što je novo jeste da ćemo dozvoliti posjete staračkim domovima. To smo odlučili na način da će starački domovi pripremiti plan posjeta i tako ćemo nakon duže vremena omogućiti korisnicima domova posjete. To je vrlo važno i za porodice i osobe koje borave u domovima“, kazao je.

Čerkez je zatim poručio da kantoni mogu donositi restriktivne mjere, ali one ne mogu biti drugačije nego su u ostatku FBiH.

“Moramo imati harmonizaciju mjera jer u ovoj krizi svi zavisimo jedni od drugih”, dodao je.

Na sjednici Kriznog štaba se razgovaralo i o vraćanju publike na fudbalske stadione.

“Mi smo jesenas bili spremni dati saglasnost da se igra liga, no tada RS nije bila spremna na tu mjeru, pa je izostalo vraćanje publike. U narednih 15 dana ćemo učiniti sve, obaviti razgovore s kolegama iz RS-a i Nogometnog saveza BiH i ako bude epidemiološka situacija adekvatna, razmišljat ćemo i toj mjeri. Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki“, kazao je.

Čerkez je upozorio na kršenje mjera što vodi ka povećanju broja zaraženih.

“Malo su nas zavarali brojevi koji su bili u padu. Vidimo veliki broj osoba koji se ne pridržava mjera. Sve inspekcije i MUP-ovi moraju reagovati i moramo maksimalno u narednom vremenu biti oprezni da ne bi došli u situaciju da kada nam dođe lijepo vrijeme moramo sjediti u kućama“, poručio je te podsjetio na rizik jer stanovnici susjednih zemalja.

Što se tiče vakcina kazao je da je FBiH platila nabavku putem COVAX-a i da se krenulo u direktnu nabavku i da svi rade na tome da cjepiva dođu što prije zbog svih stanovnika BiH.

“Nabavka vakcina je u domenu države”, poručio je.

(Klix)

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe