CIKBiH: Jerinić i Grujičić osvojili najviše glasova, odziv u Doboju 55,43, u Srebrenici 42,87 posto

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je na konferenciji za novinare u ponoć da su najviše glasova na ponovljenim izborima za gradonačelnika Doboja i načelnika Općine Srebrenica dobili Boris Jerinić (SNSD) i Mladen Grujičić kao kandidat srpskih stranaka.

Kako je pojasnio predsjednik CIK-a Željko Bakalar, u ukupan zbir uneseni su glasovi sa izbora u nedjelju, kao i oni iz novembra prošle godine sa biračkih mjesta gdje izbori nisu poništeni.

Tako je za gradonačelnika Doboja, gdje je obrađeno 96 od 106 biračkih mjesta, najviše glasova dobio Boris Jerinić (SNSD) 67,44 posto, zatim Srđan Todorović (Socijalistička partija) 16,36 posto, te Cvijan Filipović (SDS) 16,20 posto.

Za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić ukupno je osvojio 67,62 posto glasova, a Alija Tabaković 31,70.

Probosanske stranke su bojkotovale nedjeljne izbore u Srebrenici i najavile apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Rezultati za Gradsku skupštinu Doboj i Skupštinu Opštine Srebrenica bit će objavljeni tokom jutra.

Od ostalih informacija, Bakalar je naveo da je odziv u nedjelju bio 55,43 posto birača u Doboju i 42,87 posto u Srebrenici.

Sva biračka mjesta su zatvorena u 19.00 sati, osim tri u Doboju koja su zbog kašnjenja u otvaranju zatvorena nešto kasnije, a posljednje od njih u 19.40 sati.

Bakalar je, također, kazao kako CIK nije dobio niti jedan prigovor na povrede izbornog procesa, a tri su upućena Gradskoj izbornoj komisiji u Doboju. Također, MUP Rs je stalno informirao CIK o stanju na terenu, te nije bilo informacija o ugroženosti izbornog prcesa osim jednog slučaja narušavanja javnog reda i mira.

Vijesti

Međunarodni dan pisanja pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost. Prema definiciji, pismo predstavlja...

U toku istražne radnje za sinoćnju nesreću na Sjenjaku

Dežurni tužilac i pripadnici OKP PU Tuzla obavili su sinoć uviđaj nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u 22:25 sati u tuzlanskom naselju Sjenjak...

Jedna osoba poginula, a dvije povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći u Tuzli

U tuzlanskom naselju Sjenjak sinoć oko 22 sata dogodila se teška saobraćajna nesreća, a  jedna osoba je smrtno stradala. Dvije osobe su teže povrijeđene i...

Stay Connected

21,934FansLike
2,757FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave