11.4 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Danas počinje isplata januarskih penzija. Najniža penzija iznosi 382,18 KM, zagarantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Širom Federacije Bosne i Hercegovine danas, 5. februara 2021. godine, počinje isplata januarskih penzija.

Iz Federalnog zavoda za penzisko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) je najavljeno da ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec januar iznose oko 195 miliona KM.

Najniža penzija iznosi 382,18 KM, zagarantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

‘Upravo sa ovom isplatom navršava se godina od kada Federalni zavod PIO/MIO, penzije isplaćuju s Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH”, navela je Vlada Federacije BiH.

Vlada FBiH tvrdi kako je ”bez obzira na sve teškoće izazvane pandemijom, isplata penzija u Federaciji BiH neupitna”. Kako je saopćila Vlada Federacije BiH, penzije se u proračunu Federacije BiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a penzioneri su sad već sigurni da će svoje penzije dobivati na vrijeme (5. u mjesecu), a što je iz Vlade Federacije BiH i svojevremeno najavljivano.

”Da povedena reforma penziskog sistema daje rezultate, između ostalog, pokazuju i podaci o konstantnom rastu prosječne i minimalne penzije u Federaciji BiH. Analiza službenih podataka pokazuje da je od 2015. godine u Federaciji BiH minimalna penzija povećana za 56 KM ili 17,17 %, dok prosječna penzija bilježi rast od 62 KM ili 16,94%’‘, tvrdi Vlada FBiH.

Vijesti

Tragedije koje se kriju iza poznatih hitova Indexa, Zdravka Čolića, Kazališta…

Indexi, Prljavo kazalište, Zdravko Čolić i mnogi drugi hitmejkeri u dijelu svojih pjesama opjevali su tragedije koje su se dogodile njima samima ili drugima. Iznenadit će...

Željko Komšić se sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom

Tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN-a predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlanskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i...

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Stay Connected

21,988FansLike
2,950FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe