Danas ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju bit će održani danas, a organizirani su nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava.

Izbori u te dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj bit će održani na 89 biračkih mjesta, dok će se za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica moći glasati na 28 biračkih mjesta te dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu.

CIK je usvojio i Instrukciju o postupku provođenja izbora koja propisuje određivanje biračkih mjesta i lokacija biračkih mjesta, imenovanje članova biračkih odbora i obuke biračkih odbora, izbornu šutnju, posmatranje ponovnih izbora, dostavu izbornog materijala, način pakovanja izbornog materijala, način brojanja glasačkih listića i način utvrđivanja izbornih rezultata.

Instrukcijom o koordiniranju i nadgledanju izbora uređeno je da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

Vijesti

Stay Connected

21,566FansLike
2,676FollowersFollow
17,300SubscribersSubscribe

Zadnje objave