Facebook u akciji: Suspenduje sve grupe i račune koji šire lažne vijesti o COVID- 19

Facebook je izjavio kako će poduzeti snažnije korake kako bi sa svoje mreže uklonio lažne podatke o COVID-19 i vakcinama.

Potez bi mogao ukloniti glavne grupe, račune i stranice zbog širenja dezinformacija o koronavirusu.

U izjavi na svojoj stranici od ponedjeljka, kompanija poručuje da djeluje prema savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih grupa kako bi proširila svoj popis lažnih tvrdnji koje su štetne, izvještava Bloomberg.

Facebook će zatražiti od administratora korisničkih grupa da moderiraju takve dezinformacije. Na Instagramu, koji je u vlasništvu Facebooka, također će se tražiti računi koji obeshrabruju cijepljenje i šire lažne vijesti o COVID-19.

Ako sistem Facebooka naiđe na sadržaj koji kaže da je koronavirus umjetno proizveden, da je sigurnije dobiti bolest nego vakcinu ili da injekcije uzrokuju autizam, taj će se sadržaj ukloniti, prenosi Jutarnji list.

”Tvrdnje o Covidu-19 ili vakcinama koja ne krše ova pravila i dalje će biti prihvatljive za pregled od strane naših nezavisnih stručnjaka za provjeru činjenica, a ako budu ocijenjen lažnima, bit će označene i degradirane”, navodi se u izjavi.

Promjene na društvenoj platformi koje započinju ovog sedmice bit će uvedene globalno na više od 50 jezika, ali možda će biti potrebno neko vrijeme da postanu efikasne, rekao je Facebook.

U međuvremenu, kompanija će ponuditi besplatno oglašavanje u iznosu od 120 miliona dolara za zdravstvene odjele i nevladine organizacije koje planiraju širiti tačne informacije o testiranju i vakcinisanju protiv COVID-19.

Vijesti

Poziv za prijavu na obuku po projektu “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje u tekstilnoj industriji”

Udruženje poslodavaca provodi projekat „Stručno osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih mladih i žena u tekstilnoj industriji“, s ciljem stručnog osposobljavanja polaznika za zanimanje krojač/šivač i...

Međunarodni dan pisanja pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost. Prema definiciji, pismo predstavlja...

U toku istražne radnje za sinoćnju nesreću na Sjenjaku

Dežurni tužilac i pripadnici OKP PU Tuzla obavili su sinoć uviđaj nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u 22:25 sati u tuzlanskom naselju Sjenjak...

Stay Connected

21,934FansLike
2,757FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave