13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Gdje je novac? BiH od EU za najpogođenije biznise dobila 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava

Prema podacima Evropske komisije, za oporavak od pandemije zemlje Zapadnog Balkana su od EU dobile 374 miliona eura i to za pomoć najpogođenijim biznisima. Riječ je o bespovratnim sredstvima koje su osigurale zemlje članice, Evropska investicijska banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pokazali su podaci koje je prikupio Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na prvom mjestu nalazi se Srbija – 78,5 miliona eura, na drugom mjestu je Bosna i Hercegovina koja je dobila 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava.

Treće mjesto zauzelo je Kosovo (63 miliona eura), četvrto Sjeverna Makedonija (63 miliona eura), na petom mjestu je  Crna Gora sa 50 miliona eura te na zadnjem Albanija sa 46,5 miliona eura pomoći.

Pitanje je u šta su uložena ova sredstva, ako uzmemo u obzir da BiH nije ništa posebno učinila kako bi oporavila ekonomiju i pomogla privrednike.

Osim toga, EU je slala i pomoć za nabavku medicinske opreme u vrijedsnoti od 38 miliona eura.

RTV Slon/ akta.ba

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe