23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Hrvatska ekonomija potonula za 8,4 posto

Hrvatska ekonomija je prošle godine potonula dublje nego ikada u svojoj mirnodopskoj historiji, a od udarca koji je zadala koronakriza naši susjedi će se oporavljati godinama.

Pokazuju to u petak objavljene prve procjene državne statistike, prema kojima je pad privredne aktivnosti u Hrvatskoj lani iznosio 8,4 posto u odnosu na godinu ranije. Taj je pad veći čak i od onog u 2009. godini, kada je Hrvatska na početku prošle recesije, zabilježila strmoglavi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 7,4 posto.

Hrvatska je jedan od najvećih evropskih gubitnika krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. Podaci eurostatističara pokazuju da je pad BDP-a u EU lani iznosio 6,4 posto, što je osjetno manje nego u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Podaci o BDP-u na razini cijele prošle godine za članice EU uglavnom još nisu dostupni, no već sada je sasvim izvjesno da će se Hrvatska i na toj listi loše plasirati, na što, uostalom, upućuju i prognoze međunarodnih institucija.

Ni podaci o ekonomskim kretanjima u zadnjem lanjskom kvartalu ne ulijevaju optimizam. Hrvatski je BDP u četvrtom tromjesečju prošle godine, u dijelu koji su proveli u ograničenom lockdownu, pao za sedam posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Ako se te brojke desezoniraju, onda je pad bio i nešto veći – 7,1 posto na godišnjoj razini.

To je, prema dostupnim podacima Eurostata, treća po veličini stopa pada BDP-a u EU u posljednjem lanjskom kvartalu i najveća među novim članicama EU. Naime, veći pad privredne aktivnosti od Hrvatske, među članicama koje su objavile podatke, imale su samo Španija, 9,1 posto, i Austrija, 7,8 posto, dok je BDP na razini EU u tom razdoblju potonuo 4,8 posto.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe