23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija do 2028.

Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje privrede do 2035. godine i usput nadmaši SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.

Dok Kina želi postati napredna država, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je nedavno da je moguće udvostručiti bruto domaći proizvod i dohodak po glavi stanovnika do 2035. godine.

Udvostručenje kineskog BDP-a zahtijeva prosječni godišnji rast od 4,7 posto u sljedećih 15 godina – za šta su neki promatrači rekli da bi moglo biti teško postići.

Helen Qiao, voditeljica azijske ekonomije u BofA Global Researchu, rekla je da će neke mjere reformi pomoći Kini da to ostvari.

“Mislimo da bi Kina to mogla ostvariti”, rekla je ona za CNBC u petak.

Osim što će udvostručiti svoj BDP, azijski ekonomski div nadmašio bi SAD kao najveća svjetska privreda 2027. ili 2028. godine, predviđa Qiao.

Kina je bila jedna od rijetkih ekonomija na globalnom nivou koja je rasla 2020. uprkos izazovima pandemije koronavirusa.

Zvanični podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3 posto, a Međunarodni monetarni fond za Kinu je ove godine prognozirao rast od 8,1 posto.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe