Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH predložila raspoređivanje migranata na cijeloj teritoriji Federacije

Bihać, BiH – 29. decembar 2020: Danas je počela evakuacija migranata iz kampa “Lipa“ kod Bihaća, a migrante na novu lokaciju vozi konvoj od najmanje 11 autobusa. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrdili su da policija nadgleda proces ukrcavanja, ali da nisu organizatori i da nisu upoznati s detaljima premještanja. ( Amar Mehic – Anadolu Agency )

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici raspravljaju i o zaključcima Komisije za sigurnost ovog doma koja je održala hitnu sjednicu povodom migrantske krize. 

Predloženo je ukupno šest zaključaka: 

1 – Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH očekuje od sigurnosnih agencija na svim nivoima da uspostave učinkovit sistem koordinacije i usklade aktivnosti kontrole boravka i kretanja migranata.

2 – Od svih policijskih agencija se zahtjeva da u okviru svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti utvrđivanja identiteta koje zatekne i kontroliše na svojoj teritoriji.

3 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH od međunarodnih organizacija kao što su IOM i UNHCR zahtjeva da kontejnere i opremu koji se nalaze u Biri stave na raspolaganje nadležnih institucija u BiH.

4 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtjeva od nadležnih zakonodavnih organa na svim nivoima vlasti hitno pristupe izmjenama legislative koje bi omogućile adekvatnije i efikasnije postupanje u oblasti upravljanja migrantskom krizom.

5 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži hitno osiguravanje dodatnih i uslovnih smještajnih kapaciteta, odnosno privremenih prihvatnih centara u sredinama i teritorijama koje do sad nisu snosili teret migrantske krize.

6 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva nadležne agencije u BiH da izvrše kontrolu svih novčanih tokova koji se odnose na transfere novca koji dolazi u BiH putem Western uniona iz onih država iz kojih dolaze migranti koji borave u BiH.

Međutim šef Kluba HDZ-a Marijan Klaić obavijestio je kolege da ova politička stranke ne može podržati predložene zaključke, a prije svega zbog zaključka broj 5. 

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave