12.4 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH predložila raspoređivanje migranata na cijeloj teritoriji Federacije

Bihać, BiH – 29. decembar 2020: Danas je počela evakuacija migranata iz kampa “Lipa“ kod Bihaća, a migrante na novu lokaciju vozi konvoj od najmanje 11 autobusa. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrdili su da policija nadgleda proces ukrcavanja, ali da nisu organizatori i da nisu upoznati s detaljima premještanja. ( Amar Mehic – Anadolu Agency )

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici raspravljaju i o zaključcima Komisije za sigurnost ovog doma koja je održala hitnu sjednicu povodom migrantske krize. 

Predloženo je ukupno šest zaključaka: 

1 – Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH očekuje od sigurnosnih agencija na svim nivoima da uspostave učinkovit sistem koordinacije i usklade aktivnosti kontrole boravka i kretanja migranata.

2 – Od svih policijskih agencija se zahtjeva da u okviru svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti utvrđivanja identiteta koje zatekne i kontroliše na svojoj teritoriji.

3 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH od međunarodnih organizacija kao što su IOM i UNHCR zahtjeva da kontejnere i opremu koji se nalaze u Biri stave na raspolaganje nadležnih institucija u BiH.

4 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH zahtjeva od nadležnih zakonodavnih organa na svim nivoima vlasti hitno pristupe izmjenama legislative koje bi omogućile adekvatnije i efikasnije postupanje u oblasti upravljanja migrantskom krizom.

5 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži hitno osiguravanje dodatnih i uslovnih smještajnih kapaciteta, odnosno privremenih prihvatnih centara u sredinama i teritorijama koje do sad nisu snosili teret migrantske krize.

6 – Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva nadležne agencije u BiH da izvrše kontrolu svih novčanih tokova koji se odnose na transfere novca koji dolazi u BiH putem Western uniona iz onih država iz kojih dolaze migranti koji borave u BiH.

Međutim šef Kluba HDZ-a Marijan Klaić obavijestio je kolege da ova politička stranke ne može podržati predložene zaključke, a prije svega zbog zaključka broj 5. 

Vijesti

Hrvatska / Christian Schmidt danas na sastanku sa Andrejom Plenkovićem

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković primit će danas u Banskim dvorima visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta. Njegova posjeta dolazi u vrijeme napetosti u Bosni i...

TK velikom manifestacijom obilježava Dane evropskog naslijeđa

Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona i ove godine će obilježiti Dane evropskog nasljeđa. Detalji ovogodišnje manifestacije čiji je nosilac BKC TK saopćeni su na...

Objavljena vremenska prognoza do petka u BiH: Pljuskovi, kiša, pljuskovi…

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i sunčanije. Temperature...

Stay Connected

21,988FansLike
2,950FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe