Pandemija je povećala tjeskobu i mentalne probleme bh. građana

Pandemija koronavirusa napravila je puno problema u raznim aspektima i sferama svakodnevnog života građana BiH, a posebno se odrazila na njihovo mentalno zdravlje tako da sve veći broj građana taži stručnu pomoć.

BiH je zemlja koja nema sređenu statistiku ili pristup brojkama pa tako ni o broju mentalno oboljelih, kaže za Fenu dr. sc. Marko Romić, specijalist traumatske psihologije, no po njegovom mišljenju, pandemija je itekako utjecala na već ionako izražene tjeskobe i probleme koje građani BiH imaju i podigla ih na višu razinu.

– Pandemija koronavirusa značajno je utjecala na mentalno zdravlje svih slojeva društva. Od onih koji svakodnevno traže pomoć čini se da je najveći broj radno sposobnih, odnosno osoba od 30 do 50 godina starosti, iza njih slijede oni od 18 godina do 30, a nakon njih starija populacija i mlađi – kazao je dr. Romić.

Po njegovim riječima, vrlo širok je dijapazon zbog čega se ljudi javljaju psihologu, ali uglavnom je riječ o anksioznoj simptomatologiji s izraženim paničnim napadima i strahovima za svoj život, za živote bližnjih, te za egzistenciju svoju i obitelji, do raznih depresivnih epizoda budući su kući pa im je onemogućen rad i privređivanje, normalno obrazovanje, komunikacija s drugim ljudima itd.

– U većini, svi oni imaju sličnu simptomatologiju, s učestalim osjećajima nedostatka zraka, gušenja, probavnim problemima, osjećajem odbačenosti, manjku energije i slično – pojašnjava Romić, ocjenjujući kako se ne može ni očekivati da čovjek bude ravnodušan u okolnostima kada ostane bez posla i kada mu je ugrožena egzistencija.

Vijesti

Stay Connected

21,620FansLike
2,676FollowersFollow
17,300SubscribersSubscribe

Zadnje objave