PENZIJE/Najstarija penzionerka u FBiH je iz Živinica i ima 110 godina

Najstariji korisnik penzije kojem isplatu vrši Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranjeza (PIO) ima 110 godina i 2 mjeseca života. Riječ je o ženskoj osobi s područja Živinica.

Kazali su to za Radiosarajevo.ba na naš upit o “rekorderima” na njihovoj evidenciji po godinama starosti i periodu primanja penzije. 

“Što se tiče najdužeg primanja mirovine, ne raspolažem preciznim podacima, no, bude slučajeva gdje mirovinu korisnik prima preko 40 godina“, kazao nam je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Fonda PIO.

Prema posljednjem ažuriranju podataka, kaže Kvesić, imaju 29 korisnika penzije koji imaju 100 ili više godina života.

Upitali smo i za najmlađeg korisnika penzije u FBiH. 

Na pitanje o najmlađem korisniku nismo u mogućnosti odgovoriti, jer bi to zahtijevalo konstantnu detaljnu analizu baze podataka o korisnicima obiteljske mirovine. Naime, kao je Zakonom propisano da korisnici obiteljske mirovine iza umrlog korisnika ili osiguranika koji je ispunio uvjete za mirovinu, mogu biti supružnici ili djeca, teoretski je moguće da najmlađi korisnik bude star svega mjesec- dva. Također, kod invalidske mirovine nerijetki su slučajevi da su korisnici mlađi od 50 godina”, objasnio je Kvesić.


Na upit o najvišim primanjima, najviša penzija, podjseća on, prema odredbama Zakona o MIO/PIO, koji je vrijedio do 1. marta 2018., ograničena je na 2.174KM.

IZVOR: radiosarajevo.ba

Vijesti

Poziv za prijavu na obuku po projektu “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje u tekstilnoj industriji”

Udruženje poslodavaca provodi projekat „Stručno osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih mladih i žena u tekstilnoj industriji“, s ciljem stručnog osposobljavanja polaznika za zanimanje krojač/šivač i...

Međunarodni dan pisanja pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost. Prema definiciji, pismo predstavlja...

U toku istražne radnje za sinoćnju nesreću na Sjenjaku

Dežurni tužilac i pripadnici OKP PU Tuzla obavili su sinoć uviđaj nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u 22:25 sati u tuzlanskom naselju Sjenjak...

Stay Connected

21,934FansLike
2,757FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave