Počela manifestacija “Dani povelje Srebrenik 2021. – Održana promocija knjige “Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća

Promocijom knjige “Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća” večeras je otvorena ovogodišnja manifestacija “Dani povelje”, koja se sredinom februara svake godine održava u čast prvog pomena imena Srebrenika u pisanim historijskim dokumentima, tačnije u Povelji Bana Stjepana II Kotromanića, napisanoj pod zidinama ovog grada davne 1333. godine.

Manifestaciju i promociju knjige je otvorio gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, istakavši kako je zbog uslova pandemije ova manifestacija nešto drugačija od prethodnih, ali da je tradicija nastavljena i da se večerašnja promocija monografije i u ovim uslovima pokazala kao jedan značajan kulturni događaj, uzevši u obzir vrijednost ove knjige, eminentne, autore, promotore i goste koji su večeras uveličali manifestaciju.

“Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća” je svojevrsna historijska monografija i veoma značajno naučno-istraživačko djelo autora Edina Mutapčića, Rusmira Djedovića i Kemala Nurkića. Prema riječima autora, iza ove knjige stoji dosta obimnog i temeljitog rada, ali i jedan sjajan tim. Osim što knjiga predstavlja jednu riznicu kulturno -historijskog naslijeđa Srebrenika, može poslužiti i građanima da u istraživanju historije svoje porodice i dasastave svoje rodoslove do 1880. godine.

Promotori knjige bili su Kadrija Hodžić – premijer Vlade TK, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Nihad Omerović – gradonačelnik Srebrenika, Nikola Čiča – direktor pedagoškog zavoda TK, te prof. dr. Amir Karić –  dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako su istakli promotori, radi se o izuzetno vrijednom djelu koje svjedoči o bosanskoj historiji Srebrenika i značaju ovog grada, njegovog kulturno-historijskog naslijeđa koje je neizostavan i važan dio ukupnog bh. naslijeđa. Knjiga može poslužiti i kao osnov za druga istraživanja, jer je se radi o jednom zaista veoma kvalitetnom i vrhunskom naučnom radu.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave