12.4 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Počela manifestacija “Dani povelje Srebrenik 2021. – Održana promocija knjige “Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća

Promocijom knjige “Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća” večeras je otvorena ovogodišnja manifestacija “Dani povelje”, koja se sredinom februara svake godine održava u čast prvog pomena imena Srebrenika u pisanim historijskim dokumentima, tačnije u Povelji Bana Stjepana II Kotromanića, napisanoj pod zidinama ovog grada davne 1333. godine.

Manifestaciju i promociju knjige je otvorio gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, istakavši kako je zbog uslova pandemije ova manifestacija nešto drugačija od prethodnih, ali da je tradicija nastavljena i da se večerašnja promocija monografije i u ovim uslovima pokazala kao jedan značajan kulturni događaj, uzevši u obzir vrijednost ove knjige, eminentne, autore, promotore i goste koji su večeras uveličali manifestaciju.

“Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća” je svojevrsna historijska monografija i veoma značajno naučno-istraživačko djelo autora Edina Mutapčića, Rusmira Djedovića i Kemala Nurkića. Prema riječima autora, iza ove knjige stoji dosta obimnog i temeljitog rada, ali i jedan sjajan tim. Osim što knjiga predstavlja jednu riznicu kulturno -historijskog naslijeđa Srebrenika, može poslužiti i građanima da u istraživanju historije svoje porodice i dasastave svoje rodoslove do 1880. godine.

Promotori knjige bili su Kadrija Hodžić – premijer Vlade TK, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Nihad Omerović – gradonačelnik Srebrenika, Nikola Čiča – direktor pedagoškog zavoda TK, te prof. dr. Amir Karić –  dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako su istakli promotori, radi se o izuzetno vrijednom djelu koje svjedoči o bosanskoj historiji Srebrenika i značaju ovog grada, njegovog kulturno-historijskog naslijeđa koje je neizostavan i važan dio ukupnog bh. naslijeđa. Knjiga može poslužiti i kao osnov za druga istraživanja, jer je se radi o jednom zaista veoma kvalitetnom i vrhunskom naučnom radu.

Vijesti

Hrvatska / Christian Schmidt danas na sastanku sa Andrejom Plenkovićem

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković primit će danas u Banskim dvorima visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta. Njegova posjeta dolazi u vrijeme napetosti u Bosni i...

TK velikom manifestacijom obilježava Dane evropskog naslijeđa

Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona i ove godine će obilježiti Dane evropskog nasljeđa. Detalji ovogodišnje manifestacije čiji je nosilac BKC TK saopćeni su na...

Objavljena vremenska prognoza do petka u BiH: Pljuskovi, kiša, pljuskovi…

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i sunčanije. Temperature...

Stay Connected

21,988FansLike
2,950FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe