Rudari Breze nastavili štrajk, podržali ih i brojni građani

Ispred kapije RMU BREZA rudari i građani općine Breza, zajedno sa općinskim načelnikom Vedadom Jusićem došli su jutros da iskažu podršku rudarima RMU Breza i RMU Zenica koji su još u generalnom štrajku. Okupilo se stotinjak građana, a skup podrške je organiziran i u povodu sastanka koji je počeo u devet sati u Elektroprivredi BiH.

Štrajk bi mogao bi biti prekinut nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH”, najavio je predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj.

Kako saznajemo, očekuje se i jedan autobus iz Banovića kao podrška rudarima.

Proizvodnja u zeničkim rudnicima prekinuta je još u prošli ponedjeljak, kada su stupili u radnički neposluh, dok su brezanski rudari u petak, 12. februara, stupili u generalni štrajk.

Isti su dan generalni štrajk počeli i u Zenici, nakon što je prekinut štrajk glađu sindikalnih čelnika.

– Vjerujem, ipak, da ćemo se dogovoriti i da ćemo mi već danas sići u jame. Puno smo dana izgubili, moramo zaraditi plaću i za ovaj mjesec, ali, naravno, nećemo odustati od svojih zahtjeva – rekao je Spahijaj za Fenu.

Rudarski zahtjevi su deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plaća i naknada za topli obrok za januar te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o penzionisanju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još uvijek nisu počeli i primati penziju.

Zenički je rudnik za doprinose dužan oko 153 miliona KM, ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 miliona KM, dok je brezanski rudnik dužan oko 110 miliona KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona KM.

Vijesti

Poziv za prijavu na obuku po projektu “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje u tekstilnoj industriji”

Udruženje poslodavaca provodi projekat „Stručno osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih mladih i žena u tekstilnoj industriji“, s ciljem stručnog osposobljavanja polaznika za zanimanje krojač/šivač i...

Međunarodni dan pisanja pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost. Prema definiciji, pismo predstavlja...

U toku istražne radnje za sinoćnju nesreću na Sjenjaku

Dežurni tužilac i pripadnici OKP PU Tuzla obavili su sinoć uviđaj nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u 22:25 sati u tuzlanskom naselju Sjenjak...

Stay Connected

21,934FansLike
2,757FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave