15.8 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Rudari prekidaju štrajk: Postignut dogovor o deblokadi računa s Elektroprivredom

Predstavnici Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza danas su održali sastanak s predstavnicima koncerna Elektroprivrede, na kojem su ispunjeni uslovi koje su rudari tražili, a koji između ostalog obuhvataju i deblokadu računa.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić je nakon održanog sastanka s rudarima kazao da je postignut dogovor te da će sutra uslijediti deblokada računa rudnika u Zenici i Brezi, nakon čega bi trebala poečeti isplata januarskih plaća.

Ovo je za Klix.ba potvrdio i predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Izudin Spahijaj, koji je kazao da je sve dogovoreno u korist rudara.

“Dogovoreno je sve u našu korist, odnosno, ono što smo tražili, to smo i dobili. Direktor rudnika i Elektroprivrede dogovorit će i uplatu doprinosa za 36 radnika, a obećano nam je i da daljnjih blokada računa neće biti nakon isplate plaća”, kazao je Spahijaj.

Predstavnici Sindikata radnika u rudarstvu FBiH jutros su u Elektroprivredi održali sastanak nakon štrajka glađu i generalnog štrajka kojim je obustavljena proizvodnja u rudnicima.

RMU Zenica je za doprinose dužan oko 153 miliona KM, ali im je račun blokiran zbog dijela duga od 4,9 miliona KM, dok je rudnik u Brezi dužan oko 110 miliona KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona KM.

Više desetina rudara se okupilo pred zgradom RMU Zenica, a među njima i kolege iz Banovića, koji od svojih predstavnika očekuju zvanične informacije s održanog sastanka.

Vijesti

Uhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Nakon što je rije sedam dana SIPA uhapsila Behudina Husića, on je danas pušten iz pritvora. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića...

Fokus SAD i EU na BiH, krajem septembra s liderima, traže rješenja za Izborni zakon

Nastojanja međunarodne zajednice, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije da domaći politički predstavnici intenziviraju dijalog u cilju postizanja dogovora oko izbornoga zakonodavstva, bit...

Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva Skuša fileti u suncokretovom ulju 125g. Proizvod porijeklom iz Maroka je datuma...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe