13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Srebrenik se oprostio od ratnog komandanta Ibrahima Salihovića

Srebrenik se danas oprostio od legendarnog ratnog komandanta i “Zlatnog ljiljana” Ibrahima Salihovića koji je preminuo nakon duže i teške bolesti. U Domu kulture održana je komemoracija na kojoj su o herojstvu i ogromnom doprinosu od milja prozvanog  Ibre kapetana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu govorili njegovi saborci, uz prisustvo velikog broja građana,bivših boraca,familije i prijatelja.

Dženaza namaz i ukop obavljeni su na gradskom groblju Grabovci, također uz prisustvo velikog broja ljudi i uz počasnu salvu pripadnika Oružanih snaga BIH.

Zbog dženaze legendarnom komandantu, gradonačelnik Srebrenika današnji dan je proglasio Danom žalosti.

Ibrahim Salihović je rođen  rođen je 25.05.1956. godine u mjestu Sladna, Grad Srebrenik. Kao aktivno vojno lice radio je u bivšoj JNA  do izbijanja agresije na RBIH, kada se priključio pokretu otpora na području Općine Srebrenik.

Formiranjem 21 pješadijske, a kasnije 212 brdske brigade Srebrenik postavljen je na dužnost komandanta III bataljona. U aprilu mjesecu 1993. godine postavljen je na dužnost načelnika štaba, ujedno i zamjenika komandanta 212 brdske brigade. U septembru 1994. godine formiranjem manevarskog bataljona 212. brdske brigade obavljao je dužnost komandanta iste. Formiranjem 211 oslobodilačke brigade II-og Korpusa ARBiH u martu 1995. godine, postavljen je za komandanta brigade i na toj dužnosti ostao do okončanja rata.

Za ličnu hrabrost i ukupan doprinos u toku Odbrambeno oslobodilačkog rata 29.09.1993. godine, odlikovan je najvišim ratnim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan“.  Penzionisan je 2004. godine u činu pukovnika VFBiH,  bio je i vijećnik u Općinskom vijeću Srebrenik kao i ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe