15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Srebrenik se oprostio od ratnog komandanta Ibrahima Salihovića

Srebrenik se danas oprostio od legendarnog ratnog komandanta i “Zlatnog ljiljana” Ibrahima Salihovića koji je preminuo nakon duže i teške bolesti. U Domu kulture održana je komemoracija na kojoj su o herojstvu i ogromnom doprinosu od milja prozvanog  Ibre kapetana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu govorili njegovi saborci, uz prisustvo velikog broja građana,bivših boraca,familije i prijatelja.

Dženaza namaz i ukop obavljeni su na gradskom groblju Grabovci, također uz prisustvo velikog broja ljudi i uz počasnu salvu pripadnika Oružanih snaga BIH.

Zbog dženaze legendarnom komandantu, gradonačelnik Srebrenika današnji dan je proglasio Danom žalosti.

Ibrahim Salihović je rođen  rođen je 25.05.1956. godine u mjestu Sladna, Grad Srebrenik. Kao aktivno vojno lice radio je u bivšoj JNA  do izbijanja agresije na RBIH, kada se priključio pokretu otpora na području Općine Srebrenik.

Formiranjem 21 pješadijske, a kasnije 212 brdske brigade Srebrenik postavljen je na dužnost komandanta III bataljona. U aprilu mjesecu 1993. godine postavljen je na dužnost načelnika štaba, ujedno i zamjenika komandanta 212 brdske brigade. U septembru 1994. godine formiranjem manevarskog bataljona 212. brdske brigade obavljao je dužnost komandanta iste. Formiranjem 211 oslobodilačke brigade II-og Korpusa ARBiH u martu 1995. godine, postavljen je za komandanta brigade i na toj dužnosti ostao do okončanja rata.

Za ličnu hrabrost i ukupan doprinos u toku Odbrambeno oslobodilačkog rata 29.09.1993. godine, odlikovan je najvišim ratnim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan“.  Penzionisan je 2004. godine u činu pukovnika VFBiH,  bio je i vijećnik u Općinskom vijeću Srebrenik kao i ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,817FollowersFollow
17,900SubscribersSubscribe

Zadnje objave