15.8 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

U EU 2020. duplo više ljudi umrlo od raka nego do Covida

Evropska komisija predstavila je danas Evropski plan za borbu protiv raka, koji se zasniva na novom pristupu EU prevenciji, liječenju i opravku od posljedica ove bolesti.

U Briselu navode da je Evropski plan za borbu protiv raka zdravstveni, naučni, politički i operativni prioritet EU, za koji je izdvojeno četiri milijarde eura.

Predsjednica EK, Ursula von der Leyen, kaže da je od karcinoma u 2020. godini u Evropu umrlo dva puta više ljudu nego od Covid-19.

“U 2020. godini izgubili smo 1,3 miliona Evropljana od ove bolesti. I nažalost, broj slučajeva je u porastu. Zbog toga danas predstavljamo Evropski plan za borbu protiv raka. Borba onih koji se suprotstavljaju raku je naša zajednička borba u Evropi”, rekla je von der Leyen.

Plan za borbu protiv raka strukturiran je oko četiri ključne oblasti, a to su prevencija, rano otkrivaje, dijagnostika i liječenje i poboljšaje kvaliteta života oboljelih i onih koji su pobijedili karcinom.

Poseban fokus biće posvećen djeci, pokretanjem inicijative “Pomaganje djeci oboljeloj od raka” kako bi se djeci obezbijedilo pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnozi, liječenju i njezi.

Najavljeno je i pokretanje Centra znanja o raku, koji će pomoći na koordinaciji naučnih i tehničkih inicijativa povezanih sa borbom protiv rakom na nivou EU.


(Vijesti.ba)

Vijesti

Uhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Nakon što je rije sedam dana SIPA uhapsila Behudina Husića, on je danas pušten iz pritvora. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića...

Fokus SAD i EU na BiH, krajem septembra s liderima, traže rješenja za Izborni zakon

Nastojanja međunarodne zajednice, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije da domaći politički predstavnici intenziviraju dijalog u cilju postizanja dogovora oko izbornoga zakonodavstva, bit...

Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva Skuša fileti u suncokretovom ulju 125g. Proizvod porijeklom iz Maroka je datuma...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe