U EU 2020. duplo više ljudi umrlo od raka nego do Covida

Evropska komisija predstavila je danas Evropski plan za borbu protiv raka, koji se zasniva na novom pristupu EU prevenciji, liječenju i opravku od posljedica ove bolesti.

U Briselu navode da je Evropski plan za borbu protiv raka zdravstveni, naučni, politički i operativni prioritet EU, za koji je izdvojeno četiri milijarde eura.

Predsjednica EK, Ursula von der Leyen, kaže da je od karcinoma u 2020. godini u Evropu umrlo dva puta više ljudu nego od Covid-19.

“U 2020. godini izgubili smo 1,3 miliona Evropljana od ove bolesti. I nažalost, broj slučajeva je u porastu. Zbog toga danas predstavljamo Evropski plan za borbu protiv raka. Borba onih koji se suprotstavljaju raku je naša zajednička borba u Evropi”, rekla je von der Leyen.

Plan za borbu protiv raka strukturiran je oko četiri ključne oblasti, a to su prevencija, rano otkrivaje, dijagnostika i liječenje i poboljšaje kvaliteta života oboljelih i onih koji su pobijedili karcinom.

Poseban fokus biće posvećen djeci, pokretanjem inicijative “Pomaganje djeci oboljeloj od raka” kako bi se djeci obezbijedilo pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnozi, liječenju i njezi.

Najavljeno je i pokretanje Centra znanja o raku, koji će pomoći na koordinaciji naučnih i tehničkih inicijativa povezanih sa borbom protiv rakom na nivou EU.


(Vijesti.ba)

Vijesti

U BiH 295 novozaraženih, preminulo 48 osoba

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 295 novozaražena osoba koronavirusom od 2.993 obrađenih testova, a prijavljeno je 48 preminulih koji...

Obustava nastave u školama u TK u četvrtak i petak zbog Bajrama

U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona u kojima je više od polovine radnika podnijelo zahtjev za plaćeno odsustvo za 14. maj,...

Domić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu dokaz da je društvo zakazalo

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić izjavio je da slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu pokazuje da je zakazalo društvo i da svi moraju...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave