Uhapšeni službenici UIO BiH sumnjiče se za reketarenje na pijaci Arizona

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros u službene prostorije u Tuzli privode službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) koji se sumnjiče za više krivičnih djela. Trenutno je u toku njihovo saslušanje.Naime, službenici SIPA-e jutros su pod svoj nadzor stavili šest zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tačnije iz Regionalnog ureda u Tuzli i to po naredbi Suda BiH, a u okviru istrage Državnog tužilaštva.

U okviru akcije “Brend” na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima izvršeni su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostora i ureda službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Regionalnog ureda u Tuzli.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, rano jutros pod nadzor su stavljeni šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom uredu Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli Boris Filipović, kao i Elvir Ćosić, Milorad Krčar, Ladisav Zabo, Vedad Osmanović i Benko Galić.

Nakon akcije na terenu, službenici SIPA-e u službene prostorije u Tuzli su doveli sve uhapšene, izuzev Borisa Filipovića i trenutno je u toku njihovo saslušanje.

U ovoj akciji izuzet je i obiman dokazni materijal koji je također dopremljen u prostorije SIPA-e u Tuzli.

Kako je ranije za Klix.ba potvrdio Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e, osumnjičeni se terete za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela kao što su primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlasti.

Kako nezvanično saznajemo, njima se na teret stavlja prikrivanje nezakonitih radnji koje su u proteklom periodu vršene na pijaci Arizona nadomak Gradačca za što su uzimali mito. Također, sumnjiče se i za reketarenje uvoznika koji su robu dopremali na spomenutu pijacu.

Klix.ba

Vijesti

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave