Vlada Federacije BiH usvojila plan zaduživanja za 2021. godinu

Usvojivši Plan zaduživanja za 2021. godinu Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo finansija da ovaj dokument objavi na svojoj internetskoj stranici, a Generalni sekretarijat da ga proslijedi Parlamentu FBiH radi informisanja, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.Godišnji plan zaduživanja urađen je u skladu sa smjernicama i ciljevima definiranim Strategijom upravljanja dugom Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a obuhvata planove finansiranja utvrđene Budžetom FBiH za 2021. godinu, kao i kapitalna ulaganja utvrđena Programom javnih investicija FBiH 2021.- 2023. godina.

Na temelju potreba identificiranih Budžetom Federacije BiH za 2021. godinu i Programom javnih investicija (PJI) 2021. – 2023. godina, u 2021. godini planirano je angažiranje sredstava u ukupnom iznosu od 2.052,68 miliona maraka.

U ovoj godini bruto potrebe za vanjskim financiranjem iznose 1.432,68 miliona maraka, pri čemu se 791,72 miliona maraka odnosi na finansiranje kapitalnih projekata definiranih PJI-om.

Unutarnje zaduživanje planirano je u iznosu od 620 miliona maraka.

Izbor zaduženja kratkoročnim i dugoročnim instrumentima duga ovisi, prije svega, od strateških ciljeva i Strategijom upravljanja dugom definiranih načela zaduživanja na domaćem tržištu, uvažavajući, pri tom, i preferencije investitora, te njihovu izloženost prema Vladi FBiH.

Prilikom izbora instrumenata posebno će biti vođeno računa o riziku refinanciranja, uzimajući u obzir otplatni profil postojećeg unutarnjeg duga Vlade FBiH, navodi se u saopćenju.

Vijesti

Obustava nastave u školama u TK u četvrtak i petak zbog Bajrama

U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona u kojima je više od polovine radnika podnijelo zahtjev za plaćeno odsustvo za 14. maj,...

Domić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu dokaz da je društvo zakazalo

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić izjavio je da slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu pokazuje da je zakazalo društvo i da svi moraju...

U Slavonskom Brodu (HR) održan sastanak partnera u okviru projekta „Pametne škole 2“

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole 2" naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji Centar za razvoj i...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave