34.8 C
Srebrenik
Srijeda, 28 Jula, 2021

Vlada Federacije BiH usvojila plan zaduživanja za 2021. godinu

Usvojivši Plan zaduživanja za 2021. godinu Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo finansija da ovaj dokument objavi na svojoj internetskoj stranici, a Generalni sekretarijat da ga proslijedi Parlamentu FBiH radi informisanja, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.Godišnji plan zaduživanja urađen je u skladu sa smjernicama i ciljevima definiranim Strategijom upravljanja dugom Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a obuhvata planove finansiranja utvrđene Budžetom FBiH za 2021. godinu, kao i kapitalna ulaganja utvrđena Programom javnih investicija FBiH 2021.- 2023. godina.

Na temelju potreba identificiranih Budžetom Federacije BiH za 2021. godinu i Programom javnih investicija (PJI) 2021. – 2023. godina, u 2021. godini planirano je angažiranje sredstava u ukupnom iznosu od 2.052,68 miliona maraka.

U ovoj godini bruto potrebe za vanjskim financiranjem iznose 1.432,68 miliona maraka, pri čemu se 791,72 miliona maraka odnosi na finansiranje kapitalnih projekata definiranih PJI-om.

Unutarnje zaduživanje planirano je u iznosu od 620 miliona maraka.

Izbor zaduženja kratkoročnim i dugoročnim instrumentima duga ovisi, prije svega, od strateških ciljeva i Strategijom upravljanja dugom definiranih načela zaduživanja na domaćem tržištu, uvažavajući, pri tom, i preferencije investitora, te njihovu izloženost prema Vladi FBiH.

Prilikom izbora instrumenata posebno će biti vođeno računa o riziku refinanciranja, uzimajući u obzir otplatni profil postojećeg unutarnjeg duga Vlade FBiH, navodi se u saopćenju.

Vijesti

VAŽNO ZA POVRATNIKE U NJEMAČKU: Od 1. avgusta svi koji se vraćaju s godišnjih odmora u Njemačku morat će imati test na koronavirus?

Od 1. avgusta  svi povratnici u Njemačku morat će imati negativan test na koronavirus bez obzira vraćali se zrakoplovom (što je bila obveza i...

Počinje masovnija vakcinacija starijih od 18 godina u TK

Zbog dolaska većih količina vakcina na područje TK i činjenice da je veći broj osoba starijih od 60 godina već vakcinisan od danas na...

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplinski val ljeta 2021. u Evropi do sada, navodi se u vremenskoj...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave