23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Zašto je došlo do globalnog smanjenja zaraženih koronavirusom

Osjetan pad broja zaraženih koronavirusom u svijetu na početku godine ojačao je nadu da će države uspjeti obuzdati pandemiju uprkos zabrinutosti zbog novih varijanti.

Globalne stope zaraze naglo su opale početkom 2021. godine, sa više od 5 miliona slučajeva sedmično na 2,5 miliona sredinom februara. Najoštriji pad zabilježen je u zemljama koje su bile najviše pogođene krajem 2020. godine, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Južnoafričku Republiku, Izrael i Portugal. Stope oboljelih u svakoj od ovih zemalja opale su za više od 50 posto tokom proteklog mjeseca.

“Uvijek je pozitivno vidjeti da se slučajevi smanjuju, a ne povećavaju”, rekao je Antoine Flahault, zamjenik direktora Švicarske škole za javno zdravlje u Zurichu. Ipak, uprkos padu stope zaraze u teško pogođenim zemljama, vidimo ponovni rast, naročito u zemljama EU, uključujući Mađarsku i Francusku. Globalno je bilo 2,6 miliona novih slučajeva u sedmici do 23. februara, što je porast od 3 posto tokom pet dana.

“Iako slučajevi opadaju u nekim državama koje su najviše pogođene, taj trend nije univerzalan i na nekim mjestima dolazi do novog širenja”, rekao je Mark Lurie, profesor epidemiologije na Univerzitetu Brown u Sjedinjenim Državama.

Stručnjaci kažu da su cijepljenja imala ulogu u padu broja slučajeva u SAD-u i Velikoj Britaniji koje su vakcinisale veliki procenat stanovnika. Međutim, to nije jedini razlog, Velika Britanija je uvela strožije mjere nego bilo koja druga država.

Suprotno tome, neke zemlje koje su ostale relativno otvorene, poput Francuske i Brazila, borile su se da virus stave pod kontrolu.

U međuvremenu, u Južnoafričkoj Republici stručnjaci za zarazne bolesti vjeruju da je vrlo visok nivo prošlih infekcija, posebno u siromašnijim crnačkim zajednicama, vjerojatno stvorio prirodnu prepreku novim infekcijama. Primijetili su da populacija ne treba postići „imunitet krda“, prag od oko 60-70 posto potreban za sprečavanje širenja bolesti, da bi neki oblik prirodnog imuniteta usporio širenje.

U Francuskoj, kao i u Velikoj Britaniji, prirodni nivo imuniteta nikada nije bio dovoljno visok da samostalno značajno obori broj zaraženih.

Jedno od objašnjenja velikog broja infekcija u Brazilu je uloga koju igraju nove varijante, koje se mogu brzo proširiti populacijom bez strogog zatvaranja. Uprkos nedavnom uspjehu u suzbijanju virusa, naučnici su naglasili da su sve zemlje i dalje izložene mogućem ubrzanom širenju broja zaraženih.

“Svako brzo ublažavanje zaštitnih mjera moglo bi stvoriti skokove u stopi zaraze”, rekao je Ted Cohen, profesor epidemiologije zaraznih bolesti sa Univerziteta Yale.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe