15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Završena vakcinacija zdravstvenih radnika u COVID odjeljenjima u RS-u

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je na sastanku s Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, rekao da je do sada završena vakcinacija zaposlenih u COVID odjeljenjima u zdravstvenim ustanovama u RS-u.

Na današnjem sastanku, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a razgovarano je o mjerama koje su u ovom entitetu preduzete povodom pojave SARS-CoV-2 virusa, s naglaskom na napore koji se preduzimaju da se obezbijedi vakcinacija.

Šeranić je rekao i da očekuju nove količine vakcina, kako bi se proces vakcinacije nastavio u skladu s Planom vakcinacije protiv COVID-19, navodeći da RS u narednim fazama vakcinacije planira da primijeni protokole organizacije koji se već uspješno koriste u Srbiji.

“Sattler je poručio da je pandemija koronavirusa jedan od najvećih izazova s kojim se suočava kako čitav svijet, tako i BiH te da je proaktivan i koordinisan pristup u globalno otežanim okolnostima djelovanja prijeko potreban. Podsjetio je da je Evropska unija od početka pandemije izdvojila sedam miliona evra pomoći u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u BiH, uključujući zdravstvene ustanove RS-a”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Dodaje se da su se sagovornici složili i da Evropska unija može pružiti značajnu podršku procesu vakcinacije omogućavajući nabavku dijela potrebne opreme i vakcina te da RS može da računa i na takvu podršku.

Šeranić se zahvalio Sattleru za donacije u medicinskoj i zaštitnoj opremi koje je u proteklih godinu dana EU uputila zdravstvenom sistemu u ovom entitetu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je ocijenio da su trenutni indikatori epidemije dobri te je izrazio nadu da će se, uz vakcinaciju, biti u prilici da se epidemija još bolje kontroliše u toku ove godine.

federalna.ba/AA

Vijesti

Zmajice u furioznom finišu pregazile Tursku

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u utakmici za infarkt su ostvarile pobjedu nad Turskom u 2. kolu Eurobasketa rezultatom 64:54. Zmajice su, nakon pobjede nad Belgijom...

Sadik Hasanović za Radio Srebrenik – Idem da se borim za ono što želim

Sadik Hasanović iz Srebrenika učesnik je muzičkog takmičenja "Zvezde granda". Svoj talent je već dokazao više puta. naime, Sadik je bio pobjednik takmičenja "Zvijezda...

U TK nema novozaraženih

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata nije evidentiran ni jedan slučaj zaraze korona virusom, od testiranih 148 uzoraka. U protekla 24 sata zabilježen je...

Stay Connected

21,988FansLike
2,817FollowersFollow
17,900SubscribersSubscribe

Zadnje objave