13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Završena vakcinacija zdravstvenih radnika u COVID odjeljenjima u RS-u

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je na sastanku s Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, rekao da je do sada završena vakcinacija zaposlenih u COVID odjeljenjima u zdravstvenim ustanovama u RS-u.

Na današnjem sastanku, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a razgovarano je o mjerama koje su u ovom entitetu preduzete povodom pojave SARS-CoV-2 virusa, s naglaskom na napore koji se preduzimaju da se obezbijedi vakcinacija.

Šeranić je rekao i da očekuju nove količine vakcina, kako bi se proces vakcinacije nastavio u skladu s Planom vakcinacije protiv COVID-19, navodeći da RS u narednim fazama vakcinacije planira da primijeni protokole organizacije koji se već uspješno koriste u Srbiji.

“Sattler je poručio da je pandemija koronavirusa jedan od najvećih izazova s kojim se suočava kako čitav svijet, tako i BiH te da je proaktivan i koordinisan pristup u globalno otežanim okolnostima djelovanja prijeko potreban. Podsjetio je da je Evropska unija od početka pandemije izdvojila sedam miliona evra pomoći u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u BiH, uključujući zdravstvene ustanove RS-a”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Dodaje se da su se sagovornici složili i da Evropska unija može pružiti značajnu podršku procesu vakcinacije omogućavajući nabavku dijela potrebne opreme i vakcina te da RS može da računa i na takvu podršku.

Šeranić se zahvalio Sattleru za donacije u medicinskoj i zaštitnoj opremi koje je u proteklih godinu dana EU uputila zdravstvenom sistemu u ovom entitetu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je ocijenio da su trenutni indikatori epidemije dobri te je izrazio nadu da će se, uz vakcinaciju, biti u prilici da se epidemija još bolje kontroliše u toku ove godine.

federalna.ba/AA

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe