23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Afera “Respiratori”- Nastavljeno sudjenje Novaliću,Solaku,Hodžiću i Miličević

Afera Respiratori se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, počelo je jutros.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na prošlom ročištu uvodne riječi je iznijelo tužilaštvo, odbrana Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, te Fikreta Hodžića. 

Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević kazala je da se njoj stavlja krivično djelo nesavjesnog rada.

“Ona je u ovoj optužnici u drugom položaju u odnosu na druge optužene”, kazala je Nožica.

Ona je poručila da će tokom postupka dokazati da njena branjenica nije učinila ništa od krivičnih djela koje joj se stavljaju na teret.

U radnjama moje branjenice nema ni jednog elementa kršenja propisa. Ukazujemo da ćemo u toku postupka da se tužilaštvo poziva na pogrešne zakone, da se pozivaju na pogrešne propise i na propise koji više ne važe”, poručila je Nožica.

Nakon što odbrana Jelke Milićević završi sa iznošenjem uvodnih riječi, Tužilaštvo će iznijeti prijedloge za mjere zabrane.

Iz Tužilaštva ističu da je donošenje ovih mjere potrebno da bi se ovaj postupak vodio neometano.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe