BiH za nekoliko dana može biti spremna za kovid pasoš

Bosna i Hercegovina, odnosno nadležne entitetske vlade što prije treba da donesu odluke u vezi s izdavanjem zelenih digitalnih sertifikata, odnosno kovid pasoša, kako bi bh. građani ostali u korak s onima iz Evropske unije i da ne bi došli u situaciju da zbog neposjedovanja sertifikata ne mogu putovati u zemlje EU.

Ono što je zanimljivo jeste da Bosna i Hercegovina može biti spremna za kovid pasoš za nekoliko dana i daleko prije nego veće zemlje Evropske unije, ali preduslov za to je da se država uključi i što prije donese određene odluke bez kojih se ne može ići dalje u realizaciju jednog takvog projekta.

“Pripremili smo rješenje za kreiranje zelenih digitalnih sertifikata koje već neko vrijeme razvijamo sa kompanijama iz Hrvatske, Njemačke i Nizozemske. Kompletan sistem je kompatibilan s Evropskom unijom, ali nadležne institucije moraju donijeti odluku i odrediti koja su to tijela koja će izdavati sertifikate”, rekao je Slavko Bojić, direktor banjalučke kompanije MMS CODE.

Inače, zeleni digitalni sertifikat, koji je nedavno predstavila Evropska komisija, sadržavaće QR kod, čijim skeniranjem će biti izlistani svi neophodni podaci kada je riječ o virusu korona, odnosno da li je nosilac tog sertifikata vakcinisan, revakcinisan i kojom vakcinom, odnosno da li ima aktivan PCR test, ili je već preležao koronu.

Ovaj QR kod skenirao bi se prilikom prelaska granice, a po svemu sudeći, iako to nije zvanično rečeno, od posjedovanja takvog sertifikata u dobroj mjeri zavisiće sloboda kretanja. Već je  izvjesno da se u pojedine hotele, restorane, kafane, aerodrome, sportska takmičenja, itd. neće moći ući bez sertifikata koji govori da je određena osoba bezbjedna kada je riječ o virusu korona.

Vijesti

Stay Connected

21,756FansLike
2,733FollowersFollow
17,400SubscribersSubscribe

Zadnje objave