33.4 C
Srebrenik
Utorak, 27 Jula, 2021

Čudesan uspjeh nauke: Potraga za lijekom koji bi nam omogućio da nam narastu novi zubi

Novo eksperimentalno liječenje moglo bi jednog dana ljudima omogućiti da im narastu novi zubi – ukoliko se nastave i budu uspješna zasad prva istraživanja na životinjama u laboratoriji.

Naučnici s japanskog Univerziteta Kyoto i Univerziteta Fukui razvili su monoklonsko liječenje antitijelima koje čini da tijelo pokreće nove zube, pokazalo je istraživanje objavljeno prošlog mjeseca u časopisu Science Advances.

Ako ovi eksperimenti nastave biti uspješni, to bi nam na kraju moglo pružiti način da obnovimo zube koje smo izgubili u odrasloj dobi ili one koji su nedostajali od djetinjstva zbog urođenih stanja.

No, ovo je “zeznut” izazov. Geni koji utječu na rast zuba imaju dalekosežne učinke na razvoj cijelog tijela, a neki od prvih tretmana zapravo su uzrokovali više urođenih oštećenja u laboratorijskim miševima no onda je istraživački tim uspio popraviti ove nedostatke, navodi se u objavljenom saopćenju.

Tim je otkrio da je blokiranje gena nazvanog USAG-1 dovodi do povećane aktivnosti koštanog morfogenog proteina (BMP), molekule koja određuje koliko će zuba rasti što je omogućilo odraslim miševima da obnove svaki koji im nedostaje.

Eksperiment je također bio uspješan i na tvorovima, za koje istraživači kažu da su važni jer su njihovi zubi mnogo sličniji ljudima nego mišji.

Tvorovi su difodontne životinje sa sličnim zubnim uzorcima kao i ljudi”, rekao je u priopćenju istraživač iz Kjota i vodeći autor studije Katsu Takahashi. “Naš je sljedeći plan testirati antitijela na drugim životinjama, poput svinja i pasa.”

Još uvijek je dug put prije nego što dođu do ispitivanja na ljudima, ali kontinuirani uspjeh u tim nadolazećim ispitivanjima bio bi obećavajući znak za budućnost kliničkog liječenja koje bi nam omogućuli prirodno obnavljanje izgubljenih zuba.

Vijesti

Dnevni bilten o broju novozaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirano je pet novozaraženih korona virusom od testiranog 271 uzorka. Tri novozaražene osobe su iz Živinica, te po...

Zukić: Ako ga delegati izglasaju zakon o obrtu stupit će na snagu

Delegati Parlamenta Federacije BiH sutra će razmatrati Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH. – Ukoliko ga izglasaju bit će omogućeno da stupi...

Region “trese” inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvješaju o stanju...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave