23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Evropa traži radnike iz BiH

Da su potrebe slovenskih poslodavaca za radnicima iz BiH i dalje velike, pokazuje 1.036 oglasa za posao koji su objavljeni u protekla dva mjeseca, kada je veliki broj tvrtki iz Njemačke pokazao zanimanje za radnu snagu s ovog područja.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, za Sloveniju je u januaru ove godine izdano 735 radnih dozvola, dok je 71 radnik u prethodna dva mjeseca dobio radnu dozvolu u Njemačkoj.

“Interes radnika za rad u Sloveniji i Njemačkoj na istoj je razini kao i prethodnih godina, s tim da je broj medijacija manji zbog pandemije, a sektori su isti od početka 2013. godine. Preko agencije u Njemačku mogu ići samo medicinski radnici sa srednjom medicinskom školom, dok u Sloveniju najviše odlaze vozači, zavarivači, zidari, fasade, bravari, instalateri i drugi čije su djelatnosti sektori industrije i građevine”, navela je agencija.

Kako su istaknuli, u Sloveniji je prošle godine izdano 7.887 dozvola za rad, što je pad od 46% u odnosu na 2019. godinu na koju je utjecala niža gospodarska aktivnost, kao i potražnja za stranim radnicima, zbog virusa korone.

“Prošle godine za Njemačku su izdane 533 radne dozvole, što je oko 20 posto manje nego godinu prije, a glavni razlog je taj što njemačko veleposlanstvo u BiH zbog pandemije nije radilo gotovo tri mjeseca. Uz to, granice su dugo bile zatvorene, zbog čega se u tu zemlju nije moglo ići”, istaknuli su u agenciji.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe