19.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Evropska agencija za lijekove: Vakcina AstraZeneca može izazvati teže alergijske reakcije

Evropska agencija za lijekove objavila je izvještaj Komisije za procjenu rizika i nuspojava lijekova (PRAC) u kojem se navodi kako vakcina AstraZeneca može izazvati teške alergijske reakcije, prenosi austrijski Heute.

Kako navodi austrijski list, PRAC je zabilježio nekoliko slučajeva teških alergijskih reakcija nakon vakcinacije ovim proizvodom. Zbog toga, PRAC je preporučio ažuriranje podataka o samom proizvodu AstraZeneca te su naglasili kako je u podatke o neželjenim nuspojavama potrebno staviti i kategoriju teških alergijskih reakcija.

“PRAC je preporučio ažuriranje podataka o proizvodu što uključuje i napomene o mogućnostima anafilaktičkog šoka i preosjetljivosti kao nuspojave u članu 4.8 koji opisuje nuspojave nepoznate učestalosti”, navodi se u izvještaju, prenosi Heute.

Kako su naveli, PRAC se na ovaj korak odlučio nakon revizije 41 izvještaja iz Velike Britanije nakon vakcinacije stanovnika vakcinom AstraZeneca u kojima su prijavljene teže alergijske reakcije..

“Nakon pažljivog pregleda izvještaja, možemo zaključiti kako se vakcina može vrlo vjerovatno povezati sa bar nekim od ovih slučajeva”, navodi PRAC.

Na kraju, u PRAC-u su istakli kako su teške alergijske reakcije moguće nakon vakcinacije te su naglasili kako se u tom slučaju osobi mora pružiti adekvatan medicinski tretman.

U izvještaju su također naglasili da preporučuju svim medicinskim djelatnicima da zadrže pod nadzorom sve osobe bar 15 minuta nakon vakcinacije kako bi na vrijeme reagovali u slučaju neželjenih dejstava.Na kraju, u PRAC-u su naglasili kako osobe koje razviju teške alergijske reakcije na vakcinu, ne smiju dobiti drugu dozu vakcina što je obavezna procedura nakon primanja prve doze AstraZenece ali i većine drugih vakcina.

(Klix)

Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe