15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Fajon: U EU kovid pasoš ne može vakcina koju EMA nije odobrila

Poslanica EP Tanja Fajon izjavila je da EU ima stroge zakonske regulative za odobravanje i sertifikaciju vakcina i da je očigledno da kovid pasoši Unije neće moći da prepoznaju vakcinu koju Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila.

„Nijedna kineska kompanija još nije podnijela zahtjev za odobrenje. Ako bude odobrena, ruska vakcina može da bude uključena u verziju kovid pasoša EU”, kaže Fajon za Nova.rs.

Ona je tako odgovorila na pitanje portala kakav je njen stav o prijedlogu za uvođenje kovid-pasoša za slobodno kretanje unutar EU, a koje će moći da dobiju samo oni koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila EMA.

Ukoliko bude usvojen ovakav prijedlog, veliki broj građana koji je vakcinisan kineskom i ruskom vakcinom neće moći da dobije takozvane “kovid pasoše” EU.

“Očekuje se da će Komisija usvojiti svoj prijedlog o kovid pasošima tek ove sedmice. Kako još uvijek nije na stolu, ne mogu ga komentarisati. Međutim, čvrsto vejerujem da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se što prije vratimo u normalu. Verzija kovid pasoša EU mogla bi biti samo jedno od rješenja za lakše putovanje i prelazak granice”, navodi Fajon.

Ona kaže da je i dalje uvjerena da takva inicijativa mora ostati nediskriminišuća, kao i da se mora poštovati individualno pravo na zaštitu podataka i privatnost. Kako ističe, postoje standardi kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti koje treba poštovati i uzeti u obzir.

“Što se tiče priznatih vakcina, EU ima stroge zakonske regulative za odobrenje i sertifikaciju vakcina. Očigledno je da verzija EU kovid pasoša ne može prepoznati vakcinu koju EMA još nije odobrila. Konkretno, kada su u pitanju kineske vakcine, nijedna kompanija iz Kine nije podnijela zahtjev za odobrenje na tržištu. Stoga se takve vakcine ne mogu razmatrati u EU”, navodi Fajon.

Ona, međutim, podsjeća da EMA razmatra usklađenost ruske vakcine Sputnjik V sa uobičajenim EU standardima, kada je riječ o efikasnosti, bezbjednosti i kvalitetu, i navodi da se na to provjerava od 4. marta ove godine.

“Tek nakon što EMA odobri vakcinu Sputnjik V, ona može da bude uključena u šemu EU kovid pasoša”, kaže Fajon.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe