Fudbal: Zmajevi večeras protiv Finske

0

Ivaylo Petev večeras debituje na klupi nogometne reprezentacije BiH, u susretu prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi gostuju u Helsinkiju kod starih znanaca, selekcije Finske. Riječ je o rivalu koji nam je nanio poraz u prošlim kvalifikacijama za Euro (2:0), ali i kojem smo se kasnije revanširali u Zenici (4:1).

Prva utakmica novog selektora BiH zapravo je ujedno i ključna, koliko god to zvučalo paradoksalno na samom startu ciklusa. Prije svega zbog loše atmosfere koja već neko vrijeme obavija naš nacionalni tim, ali svakako je prisutan i rezultatski pritisak.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da su Francuzi apsolutni favoriti u grupi D i, samim tim, daleko najozbiljniji kandidat za prvo mjesto (koje direktno vodi na SP), upravo s Fincima i Ukrajincima naša reprezentacija bi trebala voditi borbu za drugu poziciju i plasman u baraž.

U takvim okolnostima, poraz u Helsinkiju na samom startu bi umanjio šanse Zmajeva da ostvare cilj. S druge strane, pobjeda bi znatno popravila ambijent u reprezentaciji. Selektor Petev kaže da su upravo tri boda njegova ambicija u večerašnjem obračunu.

“Veoma je bitno kako ćemo se ponašati na terenu, kakav ćemo imati pristup, koliko ćemo šansi stvoriti. Naravno da idemo na pobjedu svim snagama, ali rezultat ne mogu da predvidim. Naš glavni cilj je pobjeda i sve smo podredili tome”, ističe Bugarin.

Ne treba očekivati revolucionaran zaokret na početku selektorskog mandata Peteva, vjerovatno će se osloniti na igrače koji su imali veliku minutažu i kod njegovog prethodnika, Dušana Bajevića.

Utakmica Finska – BiH na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju počinje u 20.45 sati. Glavni arbitar je Tasos Sidiropoulos (Grčka).

scsport/rtvtk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here