17.2 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

Građani BiH i dalje mogu u Srbiju bez testa

BEOGRAD – Građani BiH mogu da ulaze u Srbiju, kao i do sada, bez PCR testa jer je produženo važenje prethodnih epidemioloških mjera Vlade Srbije.

Posljednjim mjerama omogućeno da iz država, koje nisu izuzete, osim PCR testa postoji mogućnost ulaska u Srbiju i sa potvrdom javne zdravstvene ustanove Srbije da je lice vakcinisano protiv kovida 19.

Građanima Bih odnosno RS, koji ulaze u Srbiju preko Hrvatske takođe nije potreban PCR test samo ako prolaze kroz Hrvatsku, ali u slučaju da prenoće u Hrvatskoj dan ili dva, onda im je taj test potreban.

Za ulazak u Srbiju ne gleda ko je čiji državljanin, već sa koje teritorije ulazi, pa je tako i državljanima Srbije koji dolaze iz drugih zemalja svijeta, osim BiH, Republike Srpske i drugih iz zemalja regiona koje su izuzete, potreban PCR test ili potvrda o vakcinaciji.

“Objavljenim izmjenama i dopunama uredbe o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 utvrđena je i mogućnost da lica koja dolaze u Srbiju iz svih država svijeta, osim iz Albanije, BiH, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, mogu ući u Srbiju bez negativnog PCR testa ili antigen FIA rapid testa ako posjeduju potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv kovida, koju je izdala javna zdravstvena ustanova Srbije”

Na sjednici Kriznog štaba Vlade Srbije od 24. marta donesena odluka da aktuelne mjere ostaju na snazi do daljeg jer doprinose tome da nema nekog značajnijeg rasta broja zaraženih, dodajući da država čini sve da pomogne onima koji nemaju mogućnost da privređuju.

“Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Srbije, licima koja dolaze u Srbiju iz svih država svijeta, osim iz Albanije, BiH, odnosno Republike Srpske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dozvoljen je ulazak u Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova, izdat od referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Srbiju”

Na sjednici Kriznog štaba u srijedu, 24. marta, odlučeno je da svi građani Srbije koji su potpuno imunizovani mogu da uđu u Srbiju bez PCR i bez karantina, a isto važi i za one koji nisu državljani Srbije, ali su vakcinisani vakcinama u Srbiji.

Ulazak u Srbiju je omogućen bez PCR testa ili karantina sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji nekom od vakcina dostupnih u Srbiji, ali i jednom dozom vakcine “AstraZeneca”.

Potpuna vakcinacija podrazumijeva obje doze vakcina “Pfizer”, “Sputnjik” ili “Sinopharm”, ali i jednu dozu “AstraZeneca” vakcine zbog dužeg razmaka između primanja doza.

U obavještenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je licima koja dolaze u Srbiju iz svih država svijeta, izuzev Albanije, BiH, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dozvoljen je ulazak u Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa korona, ne stariji od 48 časova.

Taj test mora da bude izdat od referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Srbiju.

Licima koja dolaze iz SAD umjesto negativnog PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan antigen FIA rapid test.

Državljani Srbije i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, a koji dolaze iz svih država svijeta, izuzev iz Albanije, BiH, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, moraju poslije ulaska u Srbiju u desetodnevni karantin, sve dok ne urade PCR test u Srbiji, koji će biti negativan.

Ovaj uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje se na strane državljane koji prolaze kroz Srbiju.

Tako se ovaj uslov ne primjenjuje ni na državljane susjednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište u Srbiji, kao i one koji su zaposleni kod poslodavca na teritoriji Srbije.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji ulaze u Srbiju zbog poslovnih razloga, uz prethodno obavještavanje Privredne komore Srbije, dozvoljen je ulazak pod uslovom da u roku od 24 časa od časa prelaska granice dostave Privrednoj komori Srbije negativan PCR test ili antigen test koji izaje referentna laboratorija u Srbiji.

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe