Gudeljević: Nema novih ograničavanja ulazaka u zemlju, državljanima BiH ne možemo tražiti PCR test

0

Državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević kazala je kako nema potrebe za uvođenjem obaveznog PCR testa za ulazak građana Bosne i Hercegovine jer se našim državljanima to ni ne može ograničavati.

Kao jedna od tema današnjeg sastanka trojice premijera u Sarajevu, na kojoj su bili prisutni i pojedini ministri iz Vijeća ministara BiH, kao i entitetski dužnosnici, tretirana je i aktualna epidemiološka situacija.

“Trenutno nema potrebe za dodatnim ograničavanjem ulazaka u zemlju i uvođenje PCR testa. Mi to niti ne možemo ograničiti našim državljanima”, kazala je Gudeljević.

Ona je kazala i kako je sastanak bio bolji od prethodnog, a da je glavna tema bila nabavka vakcina.

“Konačno je proradio COVAX mehanizam. Nismo zadovoljni jer je trebalo ranije da dođu vakcine, a ne posljednjih dana prvog kvartala. Cilj je u drugom kvartalu ubrzati dolazak vakcina, svaki dan smo u kontaktu s COVAX-om i Evropskom unijom”, izjavila je ministrica.

Najbitnije nam je da nam stiže dovoljan broj količina, dodala je te navela kako je u pripremi potpis ugovora s Austrijom koji obuhvaća oko 100 hiljada vakcina kompanije Pfizer.

“Poljska nam nudi 380 hiljada doza AstraZenece i tu će biti potpis ugovora”, kazala je ona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here