17.2 C
Srebrenik
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

Krekini rudari prekinuli štrajk, Elektroprivreda BiH ispunila sve zahtjeve

Više od dvije hiljade rudara Rudnika mrkog uglja Kreka prekinuli su generalni štrajk, a nakon što su uprava preduzeća i Elektroprivreda BiH ispunili sve njihove zahtjeve, saznaje Klix.ba.

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdija Tokić za Klix.ba je potvrdio da su uprava preduzeća i Elektroprivreda BiH ispunili tri zahtjeva koji su im nametnuti kroz generalni štrajk.

“Sada su se stekli uslovi za prekid generalnog štrajka te će treća smjena rudara biti upućena na posao”, kazao nam je Tokić.

Inače, rudari su zahtjevali ispunjavanje plaće za mjesec februar, predstavljanje investicijskog ciklusa u rudnik za ovu godinu te osiguranje nastavka angažmana 52 radnika, a koji su u direktnoj proizvodnji.

Pod okriljem Kreke djeluje jedan rudnik te dva površinska kopa koji se nalaze u izuzetno lošem stanju, zbog izostanka investicija. Rudnik se nalazi u koncernu Elektroprivrede BiH, dnevno proizvede pet hiljada tona uglja, a oprema s kojom raspolažu rudari stara je nekoliko decenija. Zbog toga je prijeko potrebno njeno zanavljanje.

Rudari su danas upozorili da bez ulaganja neće moći realizirati opsluživanje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, čija bi izgradnja uskoro trebala početi.

Vijesti

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s menadžmentom ove javne zdravstvene ustanove razgovarao o procesu  vakcinacije...

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra - Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa učiteljicama Anisom Lelić, Hadžerom Memić, Adisom Čekić i bibliotekarkom...

Na današnji dan prije osam godina Zmajevi se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prošlo je već osam godina otkad se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 15. oktobra 2013. godine, u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak na Mundijal, gostovali...

Stay Connected

21,988FansLike
2,983FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe