27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

KS / Sindikat uputio zahtjev za potpunu obustavu nastavnog procesa u školama

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja je zbog povećanog broja novozaraženih učenika i nastavnika uputio zahtjev Vladi KS i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS za potpunu obustavu nastavnog procesa u školama.

U pismu upućenom premijeru KS Edinu Forti i ministrici Naidi Muminović-Hota navodi se kako je veliki broj nastavnika i učenika zaražen koronavirusom ili trenutno borave u samoizolaciji, kao i da se nastavni proces odvija u vrlo teškim uvjetima.

“Sindikat od početka pandemije kao prioritet zagovara zaštitu života i zdravlja radnika i istovremeno ukazuje na pad kvaliteta nastave i ugroženo mentalno zdravlje radnika i učenika. Posebno opterećena i poprilično iscrpljena skupina prosvjetnih radnika su nastavno osoblje u razrednoj nastavi, kao i tehničko i administrativno osoblje, a u zadnjih nekoliko dana nam se obraćaju i direktori šokla koji, zbog povećanog broja oboljelih i onih koji se nalaze u samoizolaciji, više nemaju mogućnost organizovati radni proces”, navodi se u pismu.

U nastavku je navedeno kako je gotovo 35 posto prosvjetnih radnika prebolovalo koronavirus, a više od 40 posto boravilo je u samoizolaciji. Trenutno je oko 20 posto prosvjetnih radnika oboljelih ili su u samoizolaciji, a svakodnevno se bilježi porast oboljelih ili onih koji borave u samoizolaciji.

“Nadali smo se da će nadležni državni i entitestki organi nabaviti testove i vakcine i blagovremeno i sistemski vršiti testiranja radnika, a u 2021. godini smo očekivali da će prosvjetni radnici na dobrovoljnoj osnovi, kao prioritetna djelatnost, biti vakcinisani i dodatno zaštićeni u pandemiji. Nažalost, to se nije desilo”, navodi se.

U zaključku je navedeno kako sindikat očekuje da će nadležni reagovati i zaštititi živote i zdravlje svih prosvjetnih radnika: “Ukoliko to ne uradite, Sindikat će poduzeti niz aktivnosti, a jedna od prvih koja će vjerovatno brzo uslijediti bit će poziv svim članovima čije je zdravlje ugroženo da prekinu s radom i otvore bolovanja. Naši životi i zdravlje su prioritet nad prioritetima”.

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe