Ministar zdravstva Mandić: Za sada nema lockdowna, naređujemo kantonima da pooštravaju mjere

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić je kazao da za sada ne razmišljaju o lockdownu u entitetu, ali kantonima naređuju da donose mjere pojedinačno u zavisnosti od epidemiološke situacije

“Naređujemo kantonima da prate situaciju i donose strožije mjere”, kazao je ministar zdravstva prilikom današnjeg obraćanja u Mostaru nakon vakcinisanja.

To znači da za sada nema zatvaranja na nivou entiteta. Nema ni novih mjera, osim naredbe kantonima da pojedinačno donose mjere.

Spram pogoršane epidemiološke situacije kantoni će donijeti restriktivnije mjere, a u Kantonu Sarajevo je to već učinjeno.

Naredbe će biti donošene shodno procjeni epidemiološke situacije, a koja se temelji na sedmičnoj incidenci zaraženih, broju hospitaliziranih pacijenata, broju pacijenata koji koriste mehaničku ventilacionu potporu (respiratore).

Ranije naredbe donesene na nivou Federacije ostaju na snazi narednih 14 dana, a to je nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom, ograničen broj ljudi na jednom mjestu, fizička distanca i drugo.

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,734FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave