23.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Moguće poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda

Za očekivati je da u narednom periodu dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da je u prethodnom periodu zabilježen skok cijene pšenice te da se i u narednom očekuje isti trend.

“Ukoliko to poskupljenje ne bude drastično, pekari ne bi trebalo da podižu cijene svojih proizvoda”, kazao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo je i do poskupljenja goriva i to je sigurno uticalo na samu proizvodnju.

“Ukoliko ne bude preveliki rast cijene pšenice, mi ćemo pokušati da zadržimo iste cijene pekarskih proizvoda, ali ako ne – moraćemo da ih korigujemo”, kazao je Pelemiš i dodao da i pekari moraju raditi rentabilno te da ne mogu da posluju u minisu.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je da je cijena brašna u zadnje vrijeme porasla od dva do četiri feninga po kilogramu.

“Ukoliko dođe do rasta cijena pšenice, sigurno je da će i brašna da poskupi, mada se s ovim sadašnjim cijenama pšenice ne može očekivati da dođe do poskupljenja brašna”, kazao je Kos.

Da je zabilježeno poskupljenje pšenice, ističe i Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže da su u prethodnom periodu primjetne veće cijene te da je ona sada 40 feninga po kilogramu.

Da je očekivati veće cijene pšenice i u Federaciji BiH, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da su prognoze takve da je pitanje dana kada će biti zabilježen rast.

“Naravno da će cijena pšenica porasti, a samim tim očekujemo i poskupljenje brašna. Mi svu našu pšenicu izvezemo za neke male pare i onda se bavimo uvozom”, kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, u FBiH vreća brašna od 25 kg košta od 15 do 25 KM, zavisno od proizvođača i tipa brašna.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor, kaže da je čim je došlo do poskupljenja goriva bilo za očekivati i veće cijene ostalih osnovnih životnih namirnica.

“Svako poskupljenje je ogroman udar na džep potrošača, a posebno zato što smo svjesni da ni penzije, a ni plate nisu išle gore, režije su inače previsoke, tako da je sigurno jedan težak period ispred nas”, kazala je Marićeva.

Dodala je da u ovoj godini bilježimo samo poskupljenja, koja se najviše odnose na potrošače.

“Sigurno da je poskupljenje najveći udar na penzionere, ali i na one ljude koji ionako teško žive te da će svako poskupljenje osnovnih životnih namirnica morati ići na uštrb nečeg drugog”, ističe Marićeva.

Vijesti

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe