19.4 C
Srebrenik
Subota, 18 Septembra, 2021

Na današnji dan rođen je Zaim Muzaferija – doajen BH. glumišta

Na današnji dan, 9. marta 1923. godine u Visokom, rođen je poznati bosanskohercegovački glumac Zaim Muzaferija.

Filmski, televizijski i teatarski glumac penziju je stekao kao profesor njemačkog i francuskog jezika. Preminuo je 5. novembra 2003. godine.

Muzaferija je ostvario više od šezdeset uloga u filmu i televiziji. 

Počeci njegovog glumačkog rada sežu još u gimnazijske dane kada je radio kao “šaptač”. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao oko osamdeset pozorišnih komada u Amaterskom pozorištu Visoko.

Prvu nagradu dobio je na Prvom festivalu amaterskih pozorišta BiH u Travniku, i to za režiju predstave Dnevnik Ane Frank. Nakon toga seli se u Travnik gdje je preuzeo tamošnje Amatersko pozorište.

U februaru 1961. godine ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad, gdje je imao epizodnu ulogu. Za ulogu u tom filmu nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu u Puli.

Njegova glumačka karijera pretežno je protekla u epizodnim ulogama, ali one su ostavljale dublji trag negoli neke glavne uloge.

Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi, a posebno su se isticale nagrađivani filmovi Prazni (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici (1968) Bate Čengića.
Za ulogu podvornika u filmu Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića dobio je 1990. Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.
Posebno značajnu ulogu ostvario je u TV-drami Jagoš i Uglješa Bate Čangića, a najdraže su mu uloge bile u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i Ovo malo duše Ademira Kenovića.


Vijesti

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe