32.8 C
Srebrenik
Petak, 30 Jula, 2021

Novalić: Ako ograničimo cijene, doći će do nestašice i kupovat ćemo u Lukavici

Nekoliko zaključaka usvojenih na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH tiču se ograničenja marži na cijene određenih proizvoda. Međutim, malo je vjerovatno da će građani to zaista osjetiti u svojim novčanicima.

Naime, prema zaključcima, Vlada FBiH je zadužena da hitno donese mjere neposredne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i osnovnih higijenskih proizvoda kroz utvrđivanje maksimalnih marži.

Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da hitno donese odluku kojom će propisati utvrđivanje marži za naftne derivate na način da se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propiše maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima, prema ovom zaključku, propisat će se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Međutim, čak i prije usvajanja zaključaka, federalni premijer Fadil Novalić je, odgovarajući na zastupnička pitanja, ostavio malo mogućnosti da će Vlada nešto učiniti u vezi s korekcijom cijena.

Osvrnuvši se na rast cijena osnovnih životnih namirnica i ograničenja koja su tražili zastupnici, Novalić je rekao da mogu zakonski djelovati samo u slučaju proglašenja stanja prirodne nesreće.

Rekao je još da “postoje neke mogućnosti”, ali da one moraju biti dogovorene s Republikom Srpskom.

“Uvedemo li mi ograničenje cijena, kod nas će biti nestašice, samo ćemo se preseliti, kupovati u Lukavici ili šta znam više gdje u RS-u. Ovog momenta u RS-u ne postoji raspoloženje za ograničenje cijena. Možemo govoriti o čemu hoćemo, ali ipak smo mi jedno tržište. Ne vrijedi. Kao što je neko rekao i za mjere da ne vrijede samo u kantonu ili Federaciji, isto je tako i sa cijenama”, objasnio je Novalić.

Klix

Vijesti

Dnevni bilten o broju novozaraženih u TK

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirene su četiri novozaražene osobe korona virusom, a testirano je 150 uzoraka. Tri novozaražene osobe su iz...

Kako prepoznati simptome toplotnog udara i kako pomoći nekom ko ih dobije

Dolaskom ljeta dolaze i visoke temperature koje nepovoljno utječu na zdravlje. Kako bi tijelo održalo normalnu unutrašnju tjelesnu temperaturu od oko 37°C, koristi se...

OHR / Christian Schmidt danas dolazi u BiH. Uoči dolaska poručuje: Samo opušteno!

Christian Schmidt danas dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Schmidt dolazi u privatnom aranžmanu te će petak provesti s porodicom, vjerovatno u Hercegovini, dok u Sarajevo dolazi...

Stay Connected

21,988FansLike
2,875FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave