33.4 C
Srebrenik
Utorak, 27 Jula, 2021

Počelo suđenje Novaliću i drugim: Danas svjedoči Sebija Izetbegović

Afera Respiratori se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević počelo je danas.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo planira saslušati dva svjedoka.

Kako je najavljeno danas bi trebala svjedočita i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović i Denis Đulalić.

Sebija Izetbegović je stigla jutros u Sud BiH.

Podsjećamo, osim Novalića i Solaka optuženi su vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, preduzeće koje je potrebe FUCZ uvezlo sporne respiratore, te federalna dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Ministrica Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Vijesti

Dnevni bilten o broju novozaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirano je pet novozaraženih korona virusom od testiranog 271 uzorka. Tri novozaražene osobe su iz Živinica, te po...

Zukić: Ako ga delegati izglasaju zakon o obrtu stupit će na snagu

Delegati Parlamenta Federacije BiH sutra će razmatrati Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH. – Ukoliko ga izglasaju bit će omogućeno da stupi...

Region “trese” inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvješaju o stanju...

Stay Connected

21,988FansLike
2,872FollowersFollow
18,100SubscribersSubscribe

Zadnje objave