Požar u rudniku u Banovićima još nije ugašen, policija obavještena tek 14 sati kasnije

0
Foto: Ilustracija

Požar većih razmjera u nedjelju ujutro zahvatio je jamu Omazići koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima, a pregrijavanje trakastog transportera najvjerovatnije je uzrok izbijanja vatre koja još nije u potpunosti ugašena, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, incident je policiji prijavljen tek 14 sati kasnije.

Naime, u nedjelju ujutro oko 6:55 sati, nekoliko trenutaka nakon izlaska treće smjene rudara iz jame Omazići koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima, došlo je do pojave prvih znakova požara, koji se razbuktao za 20 minuta, a pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija.

Kako je za Klix.ba kazao glavni federalni rudarski inepektor Nuraga Duranović koji je bio na uviđaju, uzrok izbijanja vatre najvjerovatnije je pregrijavanje jednog od valjaka trakastog transportera.

“Između smjena je došlo do paljenja trake transportera, a zbog ulazne zračne struje požar se razvio velikom brznom po jami. Direktnom metodom se pokušao ugasiti, ali se nije uspjelo. Sada se radi na operativnim metodama kako bi se on sanirao”, kazao je Duranović za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, pukom srećom je izbjegnuta veća tragedija, s obzirom na to da je izbijanje vatre uslijedio u vremenu između izlaska i ulaska komorata u jamu.

“Proizvodni procesi u jami su obustavljeni, a trenutno radi samo četa za spasavanje koja vrši sanaciju nastale štete i gašenje požara”, naglasio je Duranović.

Tamno svjetlo na ovaj slučaj baca i činjenica da o incidentu policija nije odmah obavještena.

Naime, kako je za Klix.ba potvrđeno iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Policijskoj stanici Banovići u nedjelju oko 21:25 sati se obratio rukovodilac službe zaštite na radu u RMU Banovići i prijavio da iz pogona jame Omazići dolazi do širenja dima.

Kako su precizirali iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, o događaju je obavješten kantonalni tužilac, a potrebne mjere su poduzeli službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Banovići.

Inače, javnost je o ovom događaju tek danas informisala federalna zastupnica Elzina Pirić (PDA), kazavši da je u jami Omazići došlo do velike eksplozije i požara.

Također, reagovali su i iz Sindikalne organizacije RMU Banovići, koji su izrazili zabrinutost, navodeći da su svi ulazi i izlazi u jamu zatvoreni, odnosno zazidani te da je proces proizvodnje u pogonu podzemne eksploatacije obustavljen do daljenjeg.

Pozvali su nadležne institucije na angažman, a od uprave preduzeća su zatražili da se rudarima predloži plan sanacije nastale štete, ali i da ih dalje informišu o sudbini rudara koji su trenutno bez radnog angažmana.

(Klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime