19.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Pravila prihvaćanja dokaza o vakcinaciji ista kao za EU državljane

Digitalni zeleni certifikat je namijenjen da se olakša putovanje unutar Evropske unije. Prijedlozi uključuju, također, instrumente za polagano ponovno otvaranje prema svijetu, rečeno je Feni iz sjedišta Evropske komisije u Briselu u odgovoru na pitanje da li uvođenje tzv. COVID pasoša za zemlje koje nisu članice EU ograničava njihov ulazak u EU bez obzira na postojanje bezviznog režima.

– Kao što možda znate, putovanja u Evropsku uniju koja nisu esencijalna su ograničena za većinu zemalja izvan EU, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Državljanin zemlje izvan EU koji možda putuje u EU može dobiti digitalni zeleni certifikat. On može zatražiti digitalni zeleni certifikat od države članice u koju putuje, pružajući sve neophodne informacije, uključujući pouzdan dokaz o vakcinaciji. Država članica bi onda procijenila da li je pouzdan dokaz pružen i odlučila da li izdati digitalni zeleni certifikat – pojasnili su.

Srednjeročno, kad je Evropska komisija zadovoljna da treća zemlja izdaje certifikate u skladu s međunarodnim standardima i sistemima koji su interoperabilni s EU sistemom, Komisija može izdati “odluku o adekvatnosti” putem implementirajućeg akta na osnovu predložene regulative. Tada, takvi certifikati treće zemlje bili bi prihvaćeni pod istim uvjetima kao digitalni zeleni certifikati.

Fenini sagovornici su, također, upitani kakav će biti status državljana BiH i drugih zemalja koji su, ili će biti vakcinisani, vakcinama iz Rusije ili Kine, te mogu li oni računati na slobodan ulazak uzemlje EU.

– U oba slučaja važno je naglasiti da bi pravila prihvaćanja dokaza o vakcinaciji bila ista kao za EU državljane: vakcine koje su dobile autorizaciju za EU tržište trebaju biti prihvaćene, ali države članice mogu odlučiti da li će osim toga prihvatiti druge vakcine – rečeno je Feni iz Evropske komisije, javlja Fena.

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,941FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe