Slovenija pooštrava režim ulaska zbog novih sojeva korona virusa

0

Zbog opasnosti od unošenja novih varijanti koronavirusa, Slovenija će od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor i zaoštriti uslove za ulazak u zemlju na granici s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Isto tako, od ponedjeljka 15. marta svi koji u Sloveniju ulaze kao dnevni ili sedmični radni migranti morat će pokazati negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obavezne karantene.

Negativni test na koronavirus morat će imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, te osobe koje ulaze zbog obrazovanja.

Od posljednjeg su slučaja izuzeta djeca do 13 godina, ali negativni test moraju imati osobe koje ih voze.

Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantene ili obaveznog sedmičnog testiranja.

Slovenska vlada je 13. februara već bila donijela odluku da takvi izuzeci više ne vrijede i da se i oni moraju testirati, no od primjene je odustala već sljedeći dan.

Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedjeljka će biti moguć preko četiri veća granična prijelaza koji će biti otvoreni 24 sata na dan, a ostali će raditi skraćeno vrijeme, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da će stanovništvo u pograničnom pojasu zadržati mogućnost da koristi i druge tzv. ulazne tačke budući da su i Slovenija i Austrija dio zajedničkog schengenskog prostora bez graničnih kontrola.

Na kontrolnim tačkama s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenska će policija i na kontrolnim tačkama od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor, najavio je Hojs.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime